Inga miljarder till spekulerande banker

Idag hade vi extra överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg i EU-nämnden om krisen bland Europas banker och i eurozonen. På onsdag blir det extra toppmöte i Bryssel om detta. Ett av förslagen är att skjuta till extra kapital till de europeiska bankerna. Förslaget är, håll i er nu, 115 miljarder euro. Alltså ungefär 1000 miljarder kronor.

Anders Borg påstår att dessa pengar främst ska tas från ”bankernas vinster”. Offentliga medel ska finnas som en back-upp, men endast i nödfall. Men hur kan det komma sig att europeiska banker gör stora vinster? Och om det är så så borde det ju inte finnas någon bankkris? Jag ställde den frågan till Borg, men tyckte inte att jag fick något bra svar. Vi kan nog vara rätt säkra på att det är vanligt folk som i slutändan ändå måste gå in och backa upp de banker som spekulerat bort våra pengar. Osmakligt!

Det är lite märkligt, men Vänsterpartiet är idagsläget det enda parti i riksdagen som motsätter sig denna miljardrullning till de europeiska bankerna. Det är bankerna som skapat denna kris, då är det faktiskt de som också måste lösa den. Det är vår hållning. Miljarderna behövs till klimatomställningen och till välfärden.

Snart börjar en extrainsatt debatt i riksdagen om eurokrisen. Det är vi som har begärt den debatten. Lars Ohly debatterar för V. Lycka till!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Inga miljarder till spekulerande banker”

  1. Profilbild för Anna Zmudzin-Ågren
    Anna Zmudzin-Ågren

    Hej !
    Du har hel rätt , bra skrivit.
    Lycka till med maraton.