Medial härdsmälta

Förundersökningen mot Håkan Juholt har just lagts ned. Juholt sitter kvar som S-orförande efter ett beslut av ett enigt verkställande utskott. Vilket anti-klimax för hela mediedrevet. Detta skulle ju bli kronan på verket. Den stora trofén. Att en förundersökning skulle inledas och sedan rättegång. Då skulle Sveriges största partis ordförande ha varit tvungen att avgå.

Men så blev det aldrig. Kanske är det så att det Juholt gjort har varit felaktigt, dumt, klantigt, men faktiskt inte på något vis uppsåtligt. Och då finns det väl inte så himla mycket att grotta ned sig i, egentligen?

Kan man hoppas på att medierna i ljuset av detta frågar sig om bevakningen av Håkan Juholt har varit rimlig och proportionerlig. Ja, vem ställer medierna till svars? Ingen, dessvärre. Det vi sett under den gångna veckan har inte varit annat än en medial härdsmälta. Alla har sprungit åt samma håll. Ingen, med några få undantag, har förhållit sig till begrepp som rimlighet och proportionalitet. En sådan här vecka känns Sverige mer än någonsin som en ankdamm. Man silar mygg och sväljer kameler.

Dessutom: Hela det här drevet har tagit fokus från en mängd andra viktiga frågor. Här är några:

* Hundratusentals människor riskerar dö på grund av svält på Afrikas horn. Just nu.

* Två svenska journalister sitter fängslade i Etiopien. Snart inleds en rättegång som riskerar att bli en fars. Den rättsliga basen är en terrorlagstiftning som är direkt inspirerad av västvärldens ”krig mot teorrorismen”.

* David Isaak sitter fortfarande fängslad. Det har nu gått tio år!

* En svensk medborgare blev kidnappad av colombianska säkerhetsagenter för några månader sedan. Han sitter nu i ett högsäkerhetsfängelse i Bogotá, anklagad för terrorism.

* Carl Bildts ansvar för det ovanstående samt ansvaret för Lundin Oils smutsiga affärer världen över. Journalister, var är ni i denna fråga?

* Klimatförändringarna visar sig redan nu vara mycket mer långtgående än man tidigare befarat. Snart dags för klimattoppmötet i Durban. Vänligen, jämför hur mycket som har skrivits i år om detta (nästan inget) och uppmärksamheten inför Köpenhamn för två år sedan (faktiskt väldigt mycket. Well, situationen är mycket värre nu liksom behovet av information.

* Ska man granska sossarna, vilket man ska, skulle jag önska att man håller sig till p o l i t i k e n. Varför sväljer S en stor del av den borgerliga politiken? Var finns satsningarna på miljön och klimatet? Klimatbiståndet? Det är något att ta upp.

* Dessutom, för att återigen anknyta till Juholtbevakningen. Är det inte extremt märkligt att riksdagsförvaltningen har ändrat i reglerna för bostadsersättning precis när drevet mot Juholt har gått? Och varför kliver ingen från förvaltningen fram och försvarar det man gjort?

Jag säger bara: Håkan Juholt, jag är väldigt besviken på mycket i ditt partis senaste budgetmotion. Den är mesig, alldeles för höger och saknar det nödvändiga klimatperspektivet. Men du är hjärtligt välkommen tillbaka! Det är faktiskt mänskligt att fela.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

14 svar till ”Medial härdsmälta”

 1. Profilbild för Sofia

  Bra, Jens. Det har varit en fruktansvärd medievecka.

 2. Profilbild för Malin
  Malin

  Det är väl i Etiopien journalisterna sitter fängslade, du har snubblat på tangenterna och skrivit Egypten.

  Jag är ganska impad av sossarnas budget (er är säkert mycket bättre, men jag menar för att vara en sosse-budget) den skiljer sig ganska stort från moderaternas tycker jag, vilket förstås är bra.

 3. Profilbild för Eddie G
  Eddie G

  Att Juholt biter sig fast är en garanti för att att sossarna fortsätter att tappa makt, mera sånt! Kämpa Juholt, bit Dig fast!!!!

 4. Profilbild för John Johanson

  Flera skribenter hävdar att han inte haft ”uppsåt”. Jag har lite svårt att hänga med där.
  OK, han har inte haft uppsåt att bryta någon regel, men att han har haft uppsåt att berika sig själv med bidrag som han rimligtvis borde inse att han inte har rätt till är väl solklart!? eller?

 5. Profilbild för Jørgen Lundqvist
  Jørgen Lundqvist

  Hej Jens.
  Om det nu är så att det Juholt gjort har varit felaktigt, dumt, klantigt, (Din skrivning) så är det tyvärr det som ett antal presumtiva väljare minns. Detta får till följd att (s) i bästa fall kan komma upp i 25% vid nästa val om Juholt sitter kvar då.
  Arbetarrörelsen sliter som det är, och behöver inte företrädare som har ett lågt förtroende hos ”vanligt folk”.
  Vare sig man inte inser att; sin sambos del av hyran inte ska betalas av skattebetalarna, Toblerone inte ska köpas på tjänstekortet (Sahlin), eller att skicka en taxi på skattebetalarnas bekostnad för att hämta en glömd portfölj (Schyman), så är det sådant som väljarna minns och kopplar till den som just då leder ett parti. Vilket i sin tur gör att ett antal väljare som skulle kunna tänka sig att rösta på ett parti för dess politik, kommer att välja ett annat med en annan partiledare som de har större förtroende för.

  Slutsats: (S) kommer att minska, (V) kommer att öka något, men tyvärr kommer även alliansen att öka och stärka sina siffror.
  Kan (S) hämta upp tappet och därmed bidra till att skapa en majoritet för vänstersidan innan valet 2014? Nej, inte om Juholt sitter kvar då!

 6. Profilbild för Staffan
  Staffan

  Fela? Juholt försvarar sig med att han bara gjort vad en riksdagsledamot har rätt till, tagit ut ersättning för bostad i Stockholm. Men partiet betalar ju honom ytterligare närmare 90 000 kr/månad för att matcha statsministerns lön. Så han ska ha hyresersättning som en ”fattig” riksdagsledamot, men lön som en statsminister? En miljon extra i inkomst per år utan att ens göra (statsminister)jobbet plus maximera ”bidraget”. Inte olagligt, men ska samhället fungera på den nivån? Utnyttja allt, tänj på gränserna och låtsas som att det regnar om någon ifrågasätter?

  Slutsats? Juholt är förbrukad. Tillåts han stanna sätter han ribban för vad acceptabel moral är i samhället så lågt att det påverkar både svenskar i allmänhet och förstås SAP:s medlemmar i synnerhet.

  En miljon extra i lön. Säljer sig för 50 000 extra. ”Trodde” det var OK. Vilken färdriktning vill en sån partiledare att hans parti ska ha?

 7. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Det patetiska i hela situationen är den bristande kontrollapparaten i riksdagen. Jag blir bedrövad när jag hör att de ansvariga tjänstemännen i statsförvaltningen vägrar berätta för svenska folket varför de inte
  1) under fem år har gjort sitt jobb och kontrollerat de reseräkningar som inkommit
  2) varför de inte slagit bakut förrän vid den tidpunkt då Carl Bildt börjar stå i skottgluggen för att inte försöka fria svenska medborgare utomlands?
  3) varfär 2 centerpartister gjort exakt samma misstag som Juholt med blanketten det handlar om?

 8. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  För riksdagen kanske det är på sin plats att jag berättar hur det går till i det privata näringslivet när man som anställd yrkar ersättning för resor: du redovisar dina kostnader. ang. traktamente: handlar det om en utlandsresa så drar du av 15% om frukost ingick i hotellkostaden, ytterligare 35% om lunch blev betald och ytterligare 35% om middag också ingick. detta är de s.k. statliga reglerna. detta skickas iväg till din chef. han säger antingen nej detta är fel eller godkänner. har han godkänt betalas pengarna ut. men det man undrar över i riksdagen är ju vem godkänner? görs det? kontrolleras det? eller är det bara halleballoooo?

 9. Profilbild för Niklas
  Niklas

  John Johanson: Det finns ingen regel att bryta, några riksdagsledamöter i liknande situation har gjort så att de skriver i halva hyran, andra har inte tänkt på det viset inklusive flera borgare. Blanketten frågar efter hyran och kräver att hyresavi bifogas, det har Juholt gjort precis enligt reglerna och dessutom står även sambons namn på hyresavin. Det är ju precis det förundersökningen kom fram till men det kanske inte gått fram för dig ännu?

  Nu är ju frågan om inte en förundersökning ska inledas mot Centerpartisten som tog emot bidrag i 8 månader för en lägenhet han redan sålt? Där kan man snacka regelbrott och bedrägeri, på riktigt.

 10. Profilbild för Tor-leif
  Tor-leif

  Juholt har inte brytit mot nâgra regler.Sedan kan man diskutera om de gällande reglerna är bra.Och som Jens skriver det finns sâ mycket annat som är politiskt viktigare.
  Man mâste väl gâ ut och kontrolla vad massmedia skriver och frâga sig varför de inte kontrollerar fakta innan de publicerar nâgot.

 11. […] Bloggat: Roger Jönsson, Jens Holm, Annarkia, Ronge, Bjereld, Peter Andersson, Läs även andra bloggares åsikter om Håkan Juholt, […]

 12. […] Roger Jönsson, Jens Holm, Annarkia, Ronge, Bjereld, Peter Andersson, Röda Malmö, Jinge, Svensson, […]

 13. Profilbild för John Johanson

  @Niklas
  Jag har ju sagt att jag inte trodde att han medvetet bröt mot någon regel. Jag bara påpekar att han har haft uppsåt att maximera sitt bidragsuttag inom det han trodde var gällande regelverk.

  Sedan har ju Juholt själv sagt att han gjort ett allvarligt fel och att reglerna är ”glasklara”
  Påstår du att Juholt ljuger!?

 14. Profilbild för Jørgen Lundqvist
  Jørgen Lundqvist

  @Niklas
  Blanketten frågar inte bara efter hyran, utan den frågar efter ”MIN hyra”. Om personen möjligen är schizofren, innefattar det även någon annan persons del av hyran.
  http://t.co/G7hWaDTt