Juholt. Nu räcker det

Allvarligt talat, hur allvarligt är Håkan Juholts övertramp? Det är inget snack om att han har gjort fel. Han har bott tillsammans med sin sambo i fyrarumslägenheten i Västertorp. Hyran på 7200 kronor har betalts av riksdagen. Visst är det så att sambon, som inte sitter i riksdagen, skulle ha betalat halva hyran. Och det borde han förstås ha tänkt på. Men att han medvetet har fifflat? Att han medvetet har snott till sig 3500 kronor i månaden?

Nej, det tror jag inte. Jag tror snarare på att det bara har blivit som det blivit. Och det är illa det. Politik är en förtroendebransch och man ska förvalta det förtroendet väl. Kan man inte hålla koll på sin egen ekonomi, kan man verkligen göra det med statens? Jo, det kan man faktiskt. Det är mänskligt att fela. Det viktiga är att man kan vara ärlig och stå upp för sitt misstag. Och det tycker jag att Håkan Juholt har gjort.

Det här är inget försvarstal för en toppolitiker som slarvat med ekonomin och dragit nytta av riksdagens förmåner. Men jag tycker faktiskt att drevet mot Juholt saknar proportioner. Jämför detta med Carl Bildt. Hans tid i Lundin Oil framstår som allt solkigare. Nu senast blottlagt med smärtsam tydlighet i programmet Skavlan. I programmet försvarade Bildt Lundin Oil fullt ut (han talade till och med om företaget i vi-termer ett par tillfällen). Under Carl Bildts tid i företagets styrelse förhandlade man med regimen i Etiopien om oljeutvinning i Ogadenprovinsen. Strax efter att Bildt lämnade styrelsen tecknade man också kontrakt med regimen. Bildt har med andra ord ett stort ansvar för förhandlingarna med regimen i Addis Abeba.

Nu sitter journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslade i Etiopien, just för att de hade tagit sig in i Ogaden, området där Lundin Oil sökt efter olja. Carl Bildt som kommenterar varje kommatecken i världspolitiken har elegant duckat för varje möjlighet att trycka på den regim han tidigare förhandlade med. När han väl har kommenterat fallet har det handlat om att svenskarna har varit oförsiktiga som tagit sig in i ett farligt område.

Lägg till Lundin Oils smutsiga verksamhet på en rad andra platser runt om i världen och vi borde ha en politisk skandal av rätt stora mått: Hur pass oberoende är egentligen vår utrikesminister? Alla som såg hur Bildt svettades i Skavlan inser att Carl Bildt nog upplever detta som ett problem. Men ändå rinner det mesta av Carl Bildt. Varför? Jo, därför att svenska journalister inte gör sitt jobb. Det är lättare att yla i kören och haka på drevet mot Juholt.

Nu räcker det med förslappad journalistik.

P S Kanske får vi ändå den nödvändiga debatten om Carl Bildts oberoende. Min kollega Hans Linde har lämnat in en alldeles utmärkt interpellation i frågan. Men är det inte symptomatiskt att det är en politiker som gjort detta grävjobb, som IPn är, och inte en journalist?

DN, DN2, AB, AB2, AB3,


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Juholt. Nu räcker det”

 1. Profilbild för Seppo Laine

  En handelsresande i död?

 2. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Jamen kan det inte vara för att dölja just Carl Bildts problem som journalisterna, på direkt regeringsuppdrag, riktigt FÖR detta drev……..

 3. […] Storstad, Lena Sommestad – Hur skapar vi ett samhälle som håller ihop?, Ett Hjärta Rött, Jens Holm,  Motvallsbloggen,  Jonas Sjöstedt – Carl Bildt – ett problem för svensk […]

 4. Profilbild för Rikard Vilajuana
  Rikard Vilajuana

  Du rättfärdigar ett eventuellt bedrägeri med hänvisning till att en annan person har suttit i styrelsen för enligt dig tveksamt företag?

  Om det är så kan vi på alla nivåer inom samhället börja stjäla eller se till att öka på våra inkomster så länge vi tycker någon annan gjort ett allvarligare brott än det vi själva gör.

  Jag kan bara häpna av höra vilka moraletiska bedömningar du gör och hoppas att det inte kommer fler sk. folkvalda med den värdegrund för att staka ut vägen för vårt framtida samhälle. Detta oavsett vad jag tycker om Bildts affärer i Lundin Oil. // Rikard

 5. Profilbild för gunilla jönsson
  gunilla jönsson

  Jag håller med dig angående drevet mot Juholt. Jag stänger nu av radion och Tv:n. Besviken på jornalistiken som inte granskar politiken, besviken på S förtroendevalda som skvallrar på varandra. Hur ska man då få ett ökat förtroende bland allmänheten för politiker, istället ökar politikerföraktet. Ohly uttalade sig under kommundagarna, om att V ska vara ett enat parti och inte hugga varandra i ryggen, för fienden fanns därute och inte inne bland oss. Vilken sanning beskriver han? Det är ju det som pågår just nu under partiledarvalet inom V. Fienden finns mitt ibland oss också, tyvärr.