En budget för klimatomställning och välfärd

Idag har vi presenterat vårt alternativ till regeringens höstbudget. När regeringen säger att vi ska snåla och avvakta säger vi att vi ska vara aktiva och satsa. Den röda tråden i vår budget är investeringar, till miljö, klimat, välfärden och självklart för nya jobb. Jag gillar idéen med stora investeringar för att lösa miljö- och klimatproblemen, men som samtidigt kan få positiva effekter på andra håll: skapande av nya jobb, nya företag och innovationer. Detta är exempelvis den bärande tanken med vårt nya klimatprogram (det mest omfattande klimatprogrammet om man jämför bland oss rödgröna).

Några av exempel från vår motion:

* Klimatprogram, 3 miljarder kr på tre år.
* Klimatbistånd, 4.5 miljarder kr på tre år.
* Vindsatsning 1.8 miljarder kr på tre år
* Konvertering av direktverkande el + solsatsning 1.8 miljarder kr på tre år
* Energieffektivisering av småhus 900 miljoner kr på tre år

Läs gärna mer om dessa satsningar i vårt Gröna jobb-paket: Gröna jobb

Andra spännande satsningar är: Det hållbara matlandet Sverige, Djurombudsman, starsatsning på skogen, investeringar i biologisk mångfald och stöd till ekologisk odling. Mer om detta i våra motioner. Vi kommer exempelvis ha separata motioner om klimat, djur, rovdjur, Östersjön m m. Dessa motioner offentliggörs senare i eftermiddag.

Vår budget finns via länken ovan eller direkt här: v-budget2012 

Dn, SvD


Publicerat

i

av