Danmark gör Reinfeldt ensam

Vad är det som Finland, Norge och snart också Danmark har, men inte Sverige? Jo, regeringar där vänsterpartiet sitter med i regeringen. Vallokalsundersökningen har nyligen publicerats i Danmark och allt tyder på en klar vänsterseger för socialdemokraterna och vänsterpartierna.

Särskilt glädjande är det att vänsterpartiet Enhedslisten ser ut att tredubbla  sitt stöd i folketinget, de har gått från drygt 2 till 6,7 procent. Spännande med Enhedslisten är att de inte vill ingå i regeringen. Istället kan de spela rollen som tungan på vågen. Om inte den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterar tillräckligt bra förslag kan de rösta emot. En extra blåslampa från vänster, alltså.

Dansk Folkeparti går bakåt, visserligen inte så mycket som man hade kunnat hoppas. Men med en vänsterregering kommer de hållas utanför regeringen och deras inflytande blir i praktiken noll. DF är äntligen ute i kylan och det finns goda förutsättningar för en human flykting och migrationspolitik. Hoppfullt!

Sverige framstår alltmer som det udda högerstyrda landet i Norden. Idag lyssnade jag på Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring. Det var en statsminister som verkade tröttare än någonsin. Han spelade trumfkortet ”ansvar” så många gånger att jag tillslut tappade räkningen på hur många gånger han sa det, men det lär ha varit 26 gånger (!). Ordet miljö nämndes endast två gånger, och då mest i förbifarten. Inga nya miljösatsningar aviserades.

Kanske kommer Sverige följa Danmarks exempel och rösta fram en vänsterregering 2014? Vi får se till att det blir så.

2 reaktioner på ”Danmark gör Reinfeldt ensam

  1. Pingback: Regeringsskifte i Danmark - radikal valseger | Svensson

  2. Pingback: Stor framgång för Enhedslisten | Röda Lidköping

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s