Försvinner straffskatten mot vind?

Gårdagens Aktuellt hade ett långt inslag om vindkraften. med rätta tog de upp problemet med den hur de som köper andelar i kooperativt ägd vindkraft straffas med s k uttagsskatt. Problemet handlar i korthet om att den som köper en vindkraftsandel får lägre elräkning, staten ser detta som en vinst och något man måste skatta för; s k uttagsskatt. Att de här personerna har lagt ned tiotusentals kronor (eller mer) på att för just billig ren el är inget skattemyndigheten tar hänsyn till. Än så länge iallafall.

I riksdagen har jag, och många innan mig, försökt lyfta den här frågan. Jag debatterade i våras med miljöminister Andreas Carlgren, men fick inga konkreta besked då. Men igår på Aktuellt  (scrolla fram till 9.48 min) lovar näringsminister Maud Olofsson att frågan ska lösas. Det är ju väldigt lovvärt, men tillåt mig tvivla en smula. Centerpartister har lovat saker förr, men sedan inte hållit detta.

Nu ger jag Olofsson chansen att berätta för mig och alla andra om exakt när detta ska lösas. Idag skickar jag in en skriftlig fråga som Olofsson enligt riksdagsordningen måste svara på inom en vecka. Fortsättning följer. Min fråga nedan eller här: Uttagsskatten mot vindkooperativ

Uttagsskatten mot vindkooperativ
Uttagsbeskattning av kooperativt ägd vindkraft är ett stort hinder för både utbyggnaden av förnybar energi samt för att bygga upp förtroendet för det förnybara. Vänsterpartiet har vid upprepade tillfällen krävt att regeringen ska lösa frågan, så att de som investerar i andelar i vindkraft inte ska drabbas. Exempelvis hade jag den 12 april i år en interpellationsdebatt med miljöminister Andreas Carlgren, men inga konkreta besked avlämnades då.

Igår i SvTs Aktuellt lämnade däremot näringsminister Maud Olofsson ett klart besked. Problemet med uttagsskatt mot vindkraftskooperativen ska lösas, enligt ministern. Så här sa Maud Olofsson till Aktuellt:

”Vi måste göra en översyn av beskattningen så att den blir likvärdig, och det kommer vi att göra i regeringen och se till att det blir det.”

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och energiminister Maud Olofsson:

När avser ministern göra en översyn av uttagsskatten mot vindkooperativ?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Försvinner straffskatten mot vind?”

  1. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Man kan alltid hoppas. Men kan man lita på C nuförtiden?

  2. […] osanning. Det är faktiskt inte så ofta det sker, men nu har det iallafall hänt. Den 29 augusti sade näringsminister Maud Olofsson i SvTs Aktuellt att frågan med straffbeskattningen av den […]