MP sviker miljön

Miljöpartiet har den senaste tiden gjort flera försöka att hitta ett organiserat samarbete med borgerliga regeringen. Det senaste exemplet är MPs skickliga ekonomiska talesperson Mikaela Valterssons som skriver sitt avskedsbrev till den svenska toppolitiken på DN-debatt idag. Valtersson menar att MP borde öppna sig för bilda regering med Moderaterna. Förra veckan gjorde de nya språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson ett liknande utspel om ett samarbete med den borgerliga regeringen på flera punkter.

Jag har länge förvånats över MPs ogenerade flirtande med den borgerliga regeringen. Visst, det kanske kan ge MP fler röster när man kan ta mittenväljare från Centerpartiet. Men är det ansvarsfullt? Den ekologiska och sociala kollaps som klimatförändringarna kan medföra kommer allt närmare. Vi har en regering som är den sämsta någonsin för miljön. Över en miljard kommer att skäras ned på från miljöbudgeten under rådande mandatperiod. Naturskyddsföreningen konstaterade i sin partigranskning inför valet att miljöarbetet numera för första gången går bakåt. Detta som en direkt följd av den borgerliga regeringens politik.

Borde ett miljöparti i detta läge stryka de som saboterar miljön och äventyrar hela vår framtid medhårs? Nej, självklart inte. När vi har en regering som är den sämsta någonsin för miljön krävs en aktiv opposition för miljön och klimatet. Det krävs en systemkritisk politik som som visar på ett tydligt alternativ där den ekologiska balansen överordnas kortsiktigt ekonomiskt tänkande. Miljöpartiet har länge spelat den rollen tillsammans med oss i Vänsterpartiet, men med en känsla av sorg måste jag konstatera att man numera inte gör det längre.

Att MP sviker miljön till förmån för att sitta vid Fredrik Reinfeldts köttgryta kan sluta illa på många sätt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”MP sviker miljön”

 1. Profilbild för Viktor Grahn
  Viktor Grahn

  Hej Jens!
  Jag undrar om du skulle kunna länka källan till naturskyddsföreningens partigranskning?
  Låter väldigt intressant.

  Tack på förhand!
  /Viktor

 2. Profilbild för Marco
  Marco

  Är det möjligen denna granskning du menar?

  http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/valgransk.pdf

 3. Profilbild för jens
  jens

  Exakt, tack Marco. Mer finns på: http://jensholm.se/2010/08/25/miljosveket/

 4. […] av antalet gröna partier till två har, ironiskt nog, lett till att Sverige just nu inte har ett enda miljöparti, förutom […]

 5. Profilbild för syl
  syl

  Centerpartiet är det enda sanna miljöpartiet i svensk politik för de kan även ta steget från ord till handling. Att leverera konkreta lösningar och planera framåt. Utan Centerpartiet har det knappast producerats så mycket förnyelsebar energi just nu i detta landet. Stödet till forskning och utveckling kommer att leverera nya lösningar. Elbilen som alternativ till fosilt bränsle kommer att bli möjligt för oss vanliga inom några år. cENTERPARTIET ÄR INTE MOT BILISM BARA FÖR NY TEKNIK O NYA BRÄNSLEN. Att tallolja blandas i nuvarande diselbränsle och gör det miljövänligare o minskar utsläppen. Talloljeproduktionen kommer att öka….

 6. […] Reinfeldt, likt en bekymmerslös envåldshärskare, tillsammans med primepolitruker inom S och allt plastgrönare MP, lovar bort i form av gigantiska lån av svenska skattekronor till euron via IMF, utan att […]

 7. […] nedgång på Wall Street,  SVT – Europas första bilpool för solcellsbilar i Helsingborg, Jens Holm – MP sviker miljön,  Jonas Sjöstedt – Ökar Miljöpartiet utsläppen av CO2?, Jens Holm – Platt MP-fall […]

 8. […] Jens Holm – MP sviker miljön, Naturskyddsföreningen – Nu faller […]