Låt Agiza komma tillbaka till Sverige

Vilken fantastisk nyhet: Ahmed Agiza är äntligen fri. Efter brutal avvisning från Sverige, tortyr och tio år av fångenskap är den oskyldige svensk-egyptiern äntligen frisläpp från fångenskapen i Egypten. Det är svenska regeringar av olika kulörer som har ansvaret för den brutala behandlingen av Agiza och hans familj. Socialdemokraterna som – i samarbete med CIA – lät avvisa honom till fångenskapen i Egypten och den nuvarande borgerliga regeringen som 2009 vägrade att ge Agiza och hans olycksbroder Muhammed Alzery uppehållstillstånd i Sverige.

När jag satt i EU-parlamentet var fallen Agiza och Alzery något som vi granskade i vår omfattande rapport över CIAs illegala fångtransporter i Europa. Vi konstaterade bland annat att CIA haft ett omfattande program för att tillfångata påstådda terrorister genom att kringgå nationella lagar och internationella överenskommelser. Ibland agerade CIA på helt eget bevåg. Ibland kunde CIA räkna med ett nära samarbete, som med den svenska regeringen 2001. I vår slutrapport konstaterade vi att alla involverade länder (där Sverige var ett) måste gå till botten med problemet.

Vi förhörde mängder av ministrar, tjänstemän och andra involverade personer i USAs och CIAs smutsiga krig mot terrorismen. Men utrikesminister Carl Bildt (M) stack ut som en av de ministrar som vägrade att ens infinna sig på våra utfrågningar. Det var många som undrade då hur en svensk socialdemokratisk regering år 2001 kunde avvisa två oskyldiga personer till en brutal diktaturstat som Egypten. Lika förvånade var man över den borgerliga regeringens ovilja att samarbeta med vår granskning i EU-parlamentet.

Bättre lycka denna gång, hoppas jag. Ahmed Agiza och Muhammed Alzery, välkomna till Sverige. Svenska regeringen, dags att ta ert ansvar och låta de Agiza och Alzery få komma tillbaka till familj och vänner i det land där de redan rotat sig, nämligen Sverige.

Dessutom måste Sverige gå till botten med detta. Saken borde utredas noggrant och sedan ska ansvariga svenska politiker och tjänstemän kunna ställas inför rätta. Sverige kan inte fortsätta att lägga locket på i en av våra största övergrepp någonsin.

AB, Expressen, SR


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

10 svar till ”Låt Agiza komma tillbaka till Sverige”

 1. Profilbild för Björn
  Björn

  Nu är denne terrorist misstänkte man mångmiljonär tack vare dom politiskt korrekta ”XXXXXXXX”!
  jag har arbetat och betalat skatt här i hela mitt liv, detta är dessutom MITT land också då jag är född här av ursprungsbefolkningen!

  Som galna hundra ylar mot månen har dom politiskt korrekta ylat om dessa egyptier år efter år utan avbrott!
  Så enkelt det är att vara generös med andras pengar! ’
  Varför skriver ingen journalist något hur det kan vara möjligt att först söka asyl som förföljd flykting, och sedan med Svenskt pass på fickan åka tillbaka till landet som man flydde från som turist???????????????????????????????????????????????
  Jag blir förbannad och ursinnig!

  Ska ni hämta denne terrorist hem med regeringsplanet också?

  Någon orsak är det att SÄPO inte vill ha hit honom, det vill bara vänstern!
  Jaq måste säga Fy fan!

  Näää, Det blir SD!!!!

  // Björn

 2. Profilbild för Tobbe S
  Tobbe S

  Ahmed Agiza släpptes fri efter att ha avtjänat det straff som han dömdes till av en Egyptisk domstol. Rättegången var offentlig och han hade en offentlig försvarare. Hans ev kumpan friades i samma rättegång. Det du skriver om egyptiskt rättsväsende avslöjar dig som en första klassens rasist och som en ovanligt fördomsfull människa. Karln har fått 3 milj av mina skattepengar från svenska staten och borde klara sig och sin familjs väl och ve bra hemma i Egypten. Jag tycker att hans fru och barn skall flytta hem till Egypten. Där kommer de att kunna leva ett bra liv med mina skattepengar på kontot.
  /T

 3. Profilbild för Sven Johansson
  Sven Johansson

  • Skadestånd för att utvisa en Arabisk terrorist: tre miljoner kronor.

  • Skadestånd för en förälder som har fått sin dotter våldtagen och mördad av en Arab: 60000 kronor.

 4. Profilbild för Anders Nilsson
  Anders Nilsson

  ”vägrade att ge Agiza och hans olycksbroder Muhammed Alzery uppehållstillstånd i Sverige” skriver du. Kan det möjligen bero på att de inte hade några som helst skäl för att få ett TUT/PUT. Vi har ju lagar som ska reglera vår invandring, men att följa lagar och respektera demokaratiska beslut har ju aldrig legat kommunister direkt varm om hjärtat.

 5. Profilbild för Mats N
  Mats N

  Ok! Om logiken är att Sverige skall gulla med internationell terrorism. Men då skall vi ta mig tusan även bjuda in Anders Breivik till den svenska välfärdssmörgåsbordet när han kommer ut om 25 år. Eller skall det bara gullas med vissa terrorister?

 6. Profilbild för Zral Nosh
  Zral Nosh

  Han har inget i Sverige att göra med den bakgrunden. Att den socialdemokratiska regeringen medverkade på ett vis ett neutralt land inte borde ha gjort är ju konstaterat – och betalt för. Mannen och hans familj har ju funnits i Sverige på falska uppgifter och så fort det stod klart för de svenska myndigheterna, borde allesamman förpassats ut ur landet. Jag ser det som att mannen (med hjälp) kom iväg först och straffet han fick i Egypten har Sverige inget att göra med. Familjen borde ha getts möjligheter att fara efter honom till Egypten. Ingen av dem har något här att göra. Det som varit fel hela tiden ska rättas till och det kan ALDRIG betyda att Sverige ska ta emot nu en överbevisad terrorist. Istället ska vi ålägga våra myndigheter och politiker att ”beta av” de terrorister som gömmer sig här och SKA ut ur landet snarast möjligt! Undrar om inte Säpos uppgift om ca 200 våldsbenägna islamister till och med kan fått en passande frisering nedåt…

  Terroristerna SKA UT, inte in!

 7. Profilbild för Lars-Olof
  Lars-Olof

  Detta inlägg visar att du inte är frisk, är du också medlem i al qaida?

 8. Profilbild för MickMack
  MickMack

  Hey, these guys didn’t deserve to be tortured, but that doesn’t mean they have a right to live in Sweden. They should be able to live well in the new democratic Egypt on the 3 million SEK each they received from Swedish tax payers. By the way, I wonder if their families in Sweden receive any public benefits even though these men now have considerable fortunes?

 9. Profilbild för skånska
  skånska

  Låt den egyptiske familjen med en terroristmisstänkt som huvudman återförenas i Egypten, och leva lyxliv där som miljonärer, i Sverige vill vi inte ha dem, och det verkar som hustrun under alla år som lidande ensamstående mor, inte gjort särskilt mycket för att lära sig språket som talas här, SVENSKA, och barnen som ju måste vara vuxna nu, kommer att klara sig fint i sitt hemland, utbildade som de är i ett land med god utbildning för alla som vill ta emot den och göra något av den, med det utgångsläget kommer de att kunna göra en insats för sitt eget land, EGYPTEN!

 10. […] Även vi i Sverige har ett ansvar; samarbetet NSA-FRA, svenska truppen i Afghanistan, utvisandet av Ahmed Agiza och Muhammed Alzery, de s k Djuboutisvenskarna, svensken Joaquin Perez som nu suttit snart tre år i colombianskt […]