Det blir en spännande höst

Lars Ohly har idag meddelat att han inte kandiderar till ordförande vid kongressen i januari nästa år. Det var ett mycket klokt beslut av honom.

Hittills har tre vänsterpartister klargjort att de vill bli ordförande, Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde. Jag är övertygad om att ett par namn till kan dyka upp. Den mest väntade är nog vice ordförande Rossana Dinamarca. Efter att ha hört henne idag i Studio ett framstår det nog bara som en tidsfråga… Det är himla positivt att Vänsterpartiet nu bryter med den gamla traditionen med att endast ha en kandidat inför ordförandevalet på kongressen.

Nu har våra medlemmar möjligheten att välja mellan flera olika bra kandidater. Men det som behövs nu är att de politiska skillnaderna klargörs. I torsdags lade Hans Linde fram litet av ett utkast till en programförklaring i Flamman. Jonas Sjöstedt har varit tydlig i ett flertal frågor. Men mer politik behövs från samtliga kandidater. Själv hoppas jag Jonas Sjöstedt blir ordförande. Gärna tillsammans med en annan person i form av ett delat ledarskap. De andra nämnda namnen tillhör den nuvarande ledningen, och vill du ha förändring är det bra med en ny kraft. Sjöstedt är också den som understryker miljö- och klimatfrågan tydligast, vilket är helt avgörande för mig.

I vart fall kan vi konstatera att den blir en spännande höst och – inte minst – en otroligt spännande kongress i januari. Lars Ohly har gjort fantastiska insatser och han är fortfarande på min topplista över riksdagens bästa talare (ja kanske är han den bästa), men Vänsterpartiet behöver förnyelse på alla fronter, därför behöver vi en ny partiledare.

Jag ser fram emot det som kan bli ett av partiets mest spännande interndebatter någonsin.

AB, DN, Expressen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Det blir en spännande höst”

 1. […] Bloggar: Jonas Lundgren, Ilona Szatmari Waldau, Jonas Sjöstedt, Jinge, Jerker Nilsson, Mats Olsson, Jens Holm, […]

 2. Profilbild för Johannes

  Jens, du överväger inte själv att ställa upp som kandidat? Ju fler desto bättre och du är ju för att uttrycka det milt, mer en lämpad som partiledare.

  MVH

 3. […] Ohlys eget beslut att inte återigen kandidera som partiledare för Vänsterpartiet var klokt och samtidigt en stor lättnad. Lättnad […]

 4. Profilbild för Frida
  Frida

  Jens! Du som borde ha möjlighet att tala med Josefin Brink, kan du inte tala om för henne att hon borde ställa upp som partiledarkandidat?! Jag vet en himla massa sympatisörer som tycker hon är fantastisk och skulle vilja se henne som partiledare, ensam eller tillsammans med Jonas.

 5. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Vad en stor del av vänsterpartisterna inte begriper är att deras sätt att kommunicera politik inte fungerar. Det är faktiskt ingen som begriper vad vi säger. Det finns ett lysande undantag. Det undantaget heter Josefin Brink. Hon är den enda som kan prata så folk begriper. Och därför är mitt val tydligt. Även om det tyvärr inte finns. Men utan Josefin som partiledare kommer kräftgången att fortsätta. Det är jag övertygad om. Jag tror att Jonas Sjöstedt hade fungerat under Olof Palmes tid. Men då hade vi ett upplyst folk. Det har vi inte idag!

 6. […] bloggar: Kent Persson, Annarkia, Roger Jönsson, Svensson, Högre inkomst nu, Thomas Böhlmark, Jesper Holm, Tradition och fason, Tokmoderaten, In your face, Pylon of the pit, Under den lugna korkeken, […]

 7. […] Bloggat: Jens Holm, Annarkia, Iakttagaren, Jinge, Fredrich, Läs även andra bloggares åsikter om Lars Ohly, […]