Ge oss gratis Wifi nu

Här i Almedalen är snabbt och stabilt internet en bristvara. Massvis med personers mobiltrafik ska trängas på ett fåtal master. De som inte har mobilt internet har det ännu jobbigare, tvingas köpa en kaffe till ockerpris för att kunna surfa på något av ett fåtal kafeers trådlösa internet. För några dagar sedan kom jag hem från Pula, norra Kroatien. Där erbjuder kommunen gratis Wifi (trådlöst internet) på stora torget mitt i stan. Varsågod: ta med dig din laptop eller mobiltelefon och boka hotellet, hyr bilen, kolla upp bästa restaurangen eller gör vad du vill på nätet. För Pula kommun är intvesteringen i gratis Wifi förstås en struntsumma. Pula är för övrigt inte ensamt om att erbjuda fritt Wifi. San Fransisco var tidigt ute och erbjöd gratis internet. När jag var i Venedig nyligen fanna fritt Wiwi på ett tiotal platser i staden, liksom på Helsingfors flygplats.

Omringad av ringmuren i Visby undrar man om det fortfarande är medeltida kommunikation som gäller i Almedalen? Tänk vilken goodwill Visby kommun skulle få om man erbjöd fritt internet i innerstaden i Visby, eller åtminstone på några utvalda torg och parker. Alla vi Almedalsbesökare skulle kunna uppdatera våra hemsidor, göra ärenden och självklart kommunicera på nätet. Vi skulle skänka en tacksamhetens tanke till de framsynta lokalpolitikerna på Gotland.

Snälla Gotlandspolitiker, behåll ringmuren och allat annat av det fantastiska medeltida arvet i Visby, men till Almedalen 2012 låt oss kunna kommunicera snabbt och demokratiskt med ett gratis internet åt alla.

Se för övrigt Alex Schulmans krönika på temat i GT igår. Jag instämmer fullt ut!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Ge oss gratis Wifi nu”

 1. Profilbild för Niklas

  Jag är just hemkommen från Aten där jag kunde sitta på det av folket intagna Syntagma-torget mitt bland alla protesttält och surfa gratis på ett kommunalt WiFi. WiFi bör ses som en naturlig del av infrastrukturen där det är möjligt, tex i tunnelbanan där jag sitter nu.

 2. Profilbild för Emil Vikström

  San Francisco blev aldrig klara med sitt kommunala wifi och projektet lades ner. Däremot finns det gratis företagsbetalt wifi i Mountain View.

 3. Profilbild för Camilla Nilsson
  Camilla Nilsson

  Samtidigt finns det ju miljörisker/hälsorisker med de trådlösa nätverken. Men den diskussionen kommer väl om några år, kan jag tänka mig.
  Jag använder de trådlösa nätverken. Men, jag har en känsla av att i framtiden kommer jag önska att det finns, och vilja resa till zoner som inte har dessa strålningar i luften!