Nej Maud, inte utreda igen

Näringsminister Maud Olofsson (C) presenterar idag på DN-debatt ett antal förslag som ska underlätta för oss elkunder. Ett av förslagen är att göra det lättare för enskilda hushåll att leverera egen el ut på nätet. Detta ska göras med ett system som brukar kallas nettodebitering. Olofsson skriver: ”Regeringen kommer att närmare utreda hur ett system med så kallad nettodebitering kan utformas.” Men kära nån, Maud. Detta har ju redan utretts mängder med gånger. 2007 gav regeringen KTH-professorn Lennart Söder att bland annat titta på frågan med nettodebitering. Ett år senare kom Nätanslutningsutredningen och flera konkreta förslag för hur detta skulle kunna göras. Men ingenting hände.

Maud Olofsson har sedan låtit Energimarknadsinspektionen utreda saken. I riksdagen har vi debatterat frågan mängder av gånger. När vi röstade om egen el röstade de borgerliga partierna+SD ned vårt rödgröna förslag om egen el. Nu tänker Maud Olofsson utreda igen.

Suck, suck.

Igår fick jag svar från Olofsson på min fråga om varför hon inte låter Vattenfall gå före och erbjuda egen el till sina kunder (regeringen kan ju genom sitt ägande ge Vattenfall ett sådant uppdrag). Svar: goddag yxskaft. Eller läs det själva:  egenel_svar_olofsson Att en fråga ”för närvarande bereds inom Regeringskansliet” betyder ofta att det inte finns några konkreta initiativ på gång.

Det är iallafall glädjande att en del energibolag, i brist på handling från regeringen, nu går före och inför egna modeller för egen el. Det gäller exempelvis Elinorr, DinEl i Göteborg, Öresundskraft i Helsingborg och Fortum. Det är alldeles utmärkt. Men när ska regeringen vakna? De tusentals elbannonenter, föreningar och företag som vill kunna leverera ut sin el på nätet har all anledning att känna sig svikna av näringsministern. Utred, lägg i byrålådan, gör ingenting… Vilket svek.

Dessutom, med anledning av debattartikeln. Visst är det lite märkligt; först avregleras elmarknaden för att allt ska bli så mycket bättre för konsumenterna. När det nu framgår att avregleringen i stora delar har varit ett praktfiasko med kraftigt höjda elpriser då vill politiker, som Maud Olofsson, gå in och styra igen. Självklart måste vi få mer styrning av eljättarna, men frågan är vad Olofssons utspel leder till.


Publicerat

i

av