Grisar, klimat och mycket jobb

Oj, vilken vecka. Och vilken dag. Fullt upp med interpellationsdebatter, EU-nämnd, miljööverläggningar, Libyenbeslut, Greklandskrispartiledaravgång och debatter i media.  Men det här är politik när det är som bäst. När det händer en massa.

LRF bemöter vår uppmaning om köttbojkott idag. LRF tror inte att vi har koll på hur grisarna behandlas i Sverige. Lägg ned, säger jag bara. Jag har besökt tillräckligt med grisanläggningar i Sverige för att kunna konstatera att det är en storskalig industri med litet utrymme för empati med djuren. När jag besökte en anläggning utanför Enköping, 2003 (tror jag) slutade det med att jag och min kollega gjorde en anmälan om vanvård. Ägaren – som hade uppdrag för LRF och C – blev fäll för vanvård. Så var det med det. Jag, Mian Lodalen m fl svarar LRF direkt i SvD. På tal om grisar debatterade jag den här frågan alldeles nyss i Sveriges Radio med Ingmar Olsson, Sveriges Grisproducenter.

Varför drar man vägar i tunnlar där det bor välbeställda, men i ytläge hos låginkomsttagarna. Varför bygger man dyra motorvägar överhuvudtaget?  Jag och Ann-Margarethe Livh kritiserar denna miljörasism i SvD.

Jag hade ett antal interpellationsdebatter idag. Bland annat med Eskil Erlandsson om griskastrering. Nej, han kan fortfarande inte berätta om han avser genomföra det förbud vi beslutat om i riksdagen (den 27 april). Vilket svek mot grisarna och demokratin… Mer positivt var det när jag debatterade med samme minister om möjligheterna att ställa krav på EUs jordbruksstöd så att endast de som lovar att offentliggöra bidragen ska kunna få stöd. Efter en dom i EU-domstolen behöver EU-bidragen inte längre offentliggöras som tidigare. Erlandsson sa att han var intresserad av Vänsterpartiets förslag (som handlar just om att villkora bidragen på så sätt) och att kanske driva det gentemot EU. Vi får följa upp så att det verkligen blir så.

Imorse var det EU-nämnd och bland annat överläggningar med miljöminister Andreas Carlgren om EUs klimatpolitik. EU har tagit fram en ”färdplan” för utsläppsminskningar på mellan 80-95 procent till 2050. Vår miljöminister försöker urholka detta genom att skriva in att en okänd andel åtaganden ska kunna göras genom att köpa billiga utsläppskrediter, CDM. Inte heller vill han skala upp EUs klimatambition för 2020 till att gå från minskningar på 20 till 30 procent. Därför lämnade vi i V, S och MP en gemensam avvikande mening mot detta.

På tal om Carlgren och utsläppskrediter. Läser hur han i SvD idag och i ett pressmeddelande igår försöker göra Riksrevisionens stenhårda kritik av hans uppköp utsläppskrediter till något positivt. Han påstår att Riksrevisionen inte hade någon kritik mot de projekt som regeringen har lagt pengar på. I SvD skriver han: ”Riksrevisionen har nyligen sagt att de inte funnit några svagheter vare sig när det gäller inriktning eller minskad klimatpåverkan i dessa satsningar.” Men det var ju inte det som Riksrevisionen hade tittat på. De har aldrig utgett sig för att granska projekten i sig, utan bara på vilket sätt regeringen och Energimyndigheten hanterar dessa. Är Carlgren måhända regeringens Nr 1 på nyspråk? Ja, just nu ser det så ut… Vore jag riksrevisor skulle jag i vart fall ryta till på allvar.

Med hopp om en lugn helg. Nästa vecka ser också ut att bli späckad (fram till midsommar åtminstone).

Fortsättning


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Grisar, klimat och mycket jobb”

 1. Profilbild för Sebastian
  Sebastian

  Du gör ett jävligt bra jobb Jens! Fortsätt med det.

 2. Profilbild för Ulla
  Ulla

  Instämmer med Sebastian. Så skönt att läsa om allt gott du kämpar för.

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Man bockar och bugar.

 4. Profilbild för E
  E

  Kämpa på!

  Jag såg precis debatten med Tiefensee. Centern försöker ta över frågan genom att spela svinn-kortet hela tiden. Det viktigaste svaret borde vara: VI KAN GÖRA BÅDA! Nu var ni där för att diskutera just köttskatt så be Tiefensee hålla sig till det ämnet, avbryt honom om det behövs. Varför kan vi inte både minska svinnet OCH införa en skatt på kött precis som på den andra, mest klimatpåverkande konsumtionen. Är han som politiker inkapabel att göra mer än en åtgärd samtidigt? Är det inte rättvist att den konsumtion som förstör klimatet mest också ska betala mest? Dessutom skulle nog en köttskatt också minska svinnet – om köttare vet att det är en dyrare produkt skulle de måna mer om att använda det de köper. Så även den som är emot svinn borde vara för köttskatt.

 5. Profilbild för anders s
  anders s

  Ser att du medverkar i Gomorron Sverige och pläderar för köttskatt…och förordar att vegetabilier ska bli billigare…vill du att Diabetes och hjärtsjukdom ska öka i vårt land..? Är du medveten om att vegetabilier blir till socker i kroppen? Lika är det med spannmål…som dessutom innehåller massor av omega 6 fett som är skadligt för människokroppen.

  Överviktskurvan har ju planat ut och är på väg ner i Sverige, tack vare att folk börjat äta smör istället för skokräm (margarin).

  http://www.kostdoktorn.se/trendbrott-i-den-svenska-fetmaepidemin

  …dessutom blir multisjuka friskare från diabetes och hjärtsvikt och diverse andra krämpor när dem konsumerar kött och naturligt fett.

  Jag tycker att du ska läsa på lite om vad människan är anpassad till…du kan ju börja här:

  http://www.kostdoktorn.se/

  http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

  http://www.youtube.com/watch?v=WfQQu47xP8U

 6. Profilbild för BT
  BT

  Hej Jens

  Såg också debatten och tyckte att du som vanligt presterade bra. Men du lät honnom komma undan för lätt på sin löjliga soundbite om ”barnensköttbullar”. Barnen har nog mer behållning av att stoppa den negativa miljöspiralen och återgå till 90-talets nivåer.

  Du borde peka ut att han inte alls tänker på barnen utan företräder ett särintresse,den storskaliga djurindustrin. Om han inte vill göra Sveriges bönder en björntjänst så bör han kämpa för ”fungerande markander” med vettiga villkor, som inte suger ut arbetare och djur. En marknad där en bonde kan minska djurhållningen och det tunga arbete det medför till förmån för att odla växter som äts av människor.

  Dessutom borde han som ”liberal” inse det orimliga i ett system där man acceptera att djurindustrin inte skulle stå för sina egna miljökostnader, precis som andra saker som påverkar vår gemensamma miljö och framtida generationers möjlighet att leva och må väl.

  Sedan borde man påpeka att de förslag på minskningar som föreslagits fortfarande skulle göra att barnen skulle äta mer köttbullar än sina föräldrar gjorde som barn på 80 och 90 talet. Och kanske kommer de kunna bada i Östersjön och njuta av ett liv utan hjärtinfarkt och extrema negativa klimateffekter.

  Men som sagt du gjorde ett super jobb som vanligt och det är tur för Sverige att du sitter i riksdagen.