Vad gör Reinfeldt nu?

Igår var det dags igen. Regeringen kördes över i en viktig fråga. Med rösterna 152 för, 149 mot beslutade riksdagen att FAS3 ska upphöra och ersättas med ett bättre system. På var och varannan votering körs regeringen över. Sedan riksdagens öppnande har detta skett femton gånger. Och det rör viktiga frågor som: stopp för utförsäljning av statliga företag, förbud mot obedövad griskastrering, att regeringens skolpolitik ska utvärderas och att vissa av de hårda kraven på de arbetslösa ska släppas. Egentligen har regeringen blivit överkörd fler gånger. Flera regeringsförluster syns inte i statistiken. Det har att göra med att när de borgerliga i ett utskott upptäcker att de inte har majoritet inte lägger en motreservation (som är brukligt) utan accepterar den nya majoritetens förslag. Det var exempelvis fallet med förbudet mot transfetter som röstades igenom för några veckor sedan.

Det är förstås positivt att vi kan rösta igenom progressiva beslut trots regeringens motstånd. Men frågan är vad regeringen gör av riksdagens beslut. Hittills har regeringen agerat undvikande inför riksdagsbesluten. Kanske tänker den inte implementera dessa? Ett konkret exempel för förbudet mot obedövad griskastrering där landsbygdsminister Eskil Erlandsson svarat mig att han inte vet om han kommer att genomföra detta. Det svaret upprepade han igår i riksdagens frågestund.

I själva verket gäller detta för merparten av de dryga femton besluten. Vad jag vet har regeringen bara implementerat ett; nämligen besparingarna på regeringskansliet. Man har iochförsig inte heller sålt ut några fler statliga företag, så kanske har vi ett exempel till där. Men i alla andra fallen finns det skäl för oro. Kanske struntar regeringen helt och hållet i folkviljan?

Då uppstår den helt befogade frågan: Vad händer då? För regeringen kan i praktiken strunta i de beslut riksdagen hittills har fattat. Regeringen kommer att klandras av konstitutionsutskottet och av oss ledamöter men i övrigt finns inga direkta sanktionsåtgärder att vidta. Då blir det dags att sätta press på regeringen. Det kan vi göra genom att låta utskotten lägga fram konkreta lagförslag (hittills har vi uppdagit åt regeringen att återkomma med lagändringar, vilket är helt i enlighet med hur det ska funka) och sedan rösta igenom dessa. Då går lagen igenom.

Börjar det att ske har vi i praktiken en regering som inte har makten. Förr eller senare kommer då misstroendevotum att väckas. Men vilken regering får då majoritet? Vi rödgröna bildar ju inte regering med SD. Då är det rätt sannolikt med nyval. Faktiskt. Många – på båda sidor av blocken – värjs nog inför tanken på nyval. Det är extremt ovanligt i Sverige. Jag gillar iochförsig arbetsro för politikerna, så får vi mest gjort. Men med en regering som inte fungerar, då har man inte mycket arbetsro. Då kan det bästa vara att fråga folket med ett val igen. Jag skulle iallafall se fram emot ett nyval. Som jänkarna säger: Just bring it on!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Vad gör Reinfeldt nu?”

  1. Profilbild för Adam
    Adam

    Jag skulle älska ett nyval som gav de rödgröna egen majoritet, kanske att kd eller c åkte ut ur riksdagen osv. Men är vänsterpartiet redo? Skulle V kunna mobilisera och vinna ett val? Det ser ju (till skillnad från S och MP) ganska mörkt ut i opinionsmätningarna. Jag tror att V måste förbereda sig för nyval och börja en valkampanj i mycket god tid (tänk innan nyvalet är utlyst).