Dörrmattan i Bryssel

Nu har regeringens årliga rapport över Sveriges aktiviteter i EU kommit. För oss som hoppats på en regering som driver på och bråkar nere i Bryssel (för det finns tyvärr mycket att bråka om) är skrivelsen en lång besvikelse. Vid endast två (!) tillfällen har Sverige under 2010 motsatt sig ett beslut i EUs ministerråd (där de avgörande besluten fattas). Den borgerliga regeringen har lagt ned sin röst vid endast tre tillfällen. Läs mer i Bilaga 3, sid 352 f f.

Vad röstade då Sverige nej till i fjol? Jo, att det inte ska finnas ett förbud mot att släppa ut olagligt importerat timmer på marknaden i Europa. Här hade det alltså varit bättre om regeringen röstat ja. Förbudet mot handel med illegalt timmer var ju ett av de bra besluten som har tagits på EU-nivå. Jag var själv med och förhandlade om det i EU-parlamentet, 2008. Det andra svenska nej:et handlade om att stoppa ett italienskt stöd till sina bönder. Det låter däremot som ett korrekt nej från Sverige.

Att den borgerliga regeringen motsatt sig EU-beslut endast vid två tillfällen måste ses som ett stort nederlag för alla som vill ha en regering som driver på och förändrar i EU. För övrigt var år 2010 inget särfall. Året innan, 2009, såg det ungefär lika illa ut, då regeringen motsatte sig EU vid endast tre tillfällen. Hur var det nu de sa, Ja-sidan, under folkomröstningskampanjen… ”Vi måste in och påverka.”

Nu ser vi hur det gick med det. Sverige, som dörrmatta i Bryssel. Hur kul känns det?


Publicerat

i

av

Etiketter: