Idag förbjuder vi transfetterna

Förhoppningsvis går vi mot ännu en seger idag. Kl 16.00 idag ska vi rösta om betänkandet MJU14, Livsmedelskontroll. Där har vi rödgröna bland annat föreslagit ett förbud mot s k industriellt framställda transfetter. I EU-parlamentet röstade vi för ett sådant hösten 2008. Även Nordiska rådet har uppmanat de nordiska länderna att införa ett förbud. Danmark har redan ett sådant förbud och jag tror att Island införde ett nyligen.

Nu ser det ut som att vi kan få majoritet för vårt förslag. Det vore verkligen en stor seger för folkhälsan. Inte minst för de grupper i samhället – ungdomar och låginkomsttagare – som får i sig stora mängder transfetter från snabbmat, kakor och bakverk.

Jag hoppas också på en majoritet för vårt rödgröna förslag för ett förbud mot azofärger. Dessa färgämnen var förbjudna innan EU-inträdet, kan skapa stora besvär för personer med allergier. Särskilt barn drabbas av azofärgerna. För barnens skull borde vi ha ett stopp för detta. Obegripligt att de borgerliga inte kan inse detta.

Läs bra EU-rapport om transfetter.

6 reaktioner på ”Idag förbjuder vi transfetterna

  1. Ping: Vad gör Reinfeldt nu? « Jens Holm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s