Idag förbjuder vi transfetterna

Förhoppningsvis går vi mot ännu en seger idag. Kl 16.00 idag ska vi rösta om betänkandet MJU14, Livsmedelskontroll. Där har vi rödgröna bland annat föreslagit ett förbud mot s k industriellt framställda transfetter. I EU-parlamentet röstade vi för ett sådant hösten 2008. Även Nordiska rådet har uppmanat de nordiska länderna att införa ett förbud. Danmark har redan ett sådant förbud och jag tror att Island införde ett nyligen.

Nu ser det ut som att vi kan få majoritet för vårt förslag. Det vore verkligen en stor seger för folkhälsan. Inte minst för de grupper i samhället – ungdomar och låginkomsttagare – som får i sig stora mängder transfetter från snabbmat, kakor och bakverk.

Jag hoppas också på en majoritet för vårt rödgröna förslag för ett förbud mot azofärger. Dessa färgämnen var förbjudna innan EU-inträdet, kan skapa stora besvär för personer med allergier. Särskilt barn drabbas av azofärgerna. För barnens skull borde vi ha ett stopp för detta. Obegripligt att de borgerliga inte kan inse detta.

Läs bra EU-rapport om transfetter.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Idag förbjuder vi transfetterna”

 1. Profilbild för Olle
  Olle

  Men hur ska de rödgröna få majoritet?

 2. Profilbild för floodis

  Jag undrar samma sak som Olle.

 3. Profilbild för jens
  jens

  SD har meddelat att de kommer stödja vårt förslag.

 4. Profilbild för radio

  Förbjuds transfetterna? HURRA!

 5. […] (som är brukligt) utan accepterar den nya majoritetens förslag. Det var exempelvis fallet med förbudet mot transfetter som röstades igenom för några veckor […]