Svensk dubbelmoral om Nordafrika

Det är förstås mycket välkommet att det rör på sig i Nordafrika. Men visst hade det underlättat om EU och Sverige hade visat på lite konsekvens? Våren 2009 reste andelsminister Ewa Björling (M) till diktaturens  och ockupationsmaktens Marocko. Med sig hade hon ett långt koppel av företagsledare. Snart därefter lägger hon upp en nyhet på regeringens hemsida där hon välkomnar de demokratiska reformerna i Marocko. Inte ett ord om Västsahara. Några månader senare reser hon till Khadaffis Libyen. Statliga Exportkreditnämnden har ställt ut garantier på 24 miljoner kronor för försäljning av svenska företags telekommunikationsutrustning till Libyen? Exportkreditnämnden har gått i borgen för hundratals miljoner kronor, en stor del går till diktaturer runt om i världen. Detta avslöjas i en ny rapport från Amnesty och Diakonia. DN ekonomi tar upp det idag.

Självklart hade Sverige och EU kunnat valt en annan väg. Inga säljresor till diktaturer, men gärna resor för att trycka på för demokrati och MR. Ingen vapenexpport. Handelspolitiken hade kunnat användas som ett påtryckningsmedel, genom att åberopa den människorrättsklausul som finns i alla handelsavtal som EU sluter. Men vår regering och Ewa Björling har en annan agenda. Maximalt med profit, oavsett vem som fått betala priset.

Det är så dags nu, Carl Bildt och Ewa Björling att komma och tala om demokrati och välkomna protesterna. Dubbelmoral.

Läs gärna min tidigare kollega José Gutierrezs artikel om EU gynnar diktaturen och ockupationsmakten Marocko.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Svensk dubbelmoral om Nordafrika”

  1. […] i regionen. Sverige är inget undantag. Jag tänker t ex på handelsminister Ewa Björlings säljresor till både Marocko och Libyen våren och sommaren 2009 (den senare resulterade i försäljning av kommunikationsutrustning till […]