Egypten och omvärlden

Protesterna i Egypten har nu pågått i en vecka. Fortfarande ser vi hur Sverige, EU och USA famlar i mörkret. Å ena sidan bejaka protesterna, å den andra krampaktigt hålla sig fast vid det gamla. Stormakterna är egentligen livrädda för ett maktskifte i Egypten. En stor del av USAs olja transporteras via Egypten. Israel kan fortsätta sitt förtryck av palestinerna med Egyptens dolda stöd. USA skulle inte lika lätt kunna ha attackerat Irak om de inte vetat att de hade kunnat transportera trupper, mellanlanda med plan och fartyg m m i Egypten. Sverige har också våra intressen, bland annat som vapenexportör till förtryckarna i Egypten. 2009 exporterade vi vapen för motsvarande 8 miljoner kronor till förtryckarna i Kairo. Protesterande egyptier slås ned av svenska vapen? Det vore beklämmande (se Lars Ohlys debattartikel på SvT).

USA, EU och Sverige skulle kunna råda bot på sina tidigare synder. Skulle vi och resten av omvärlden säga klart och tydligt: Mubarak, din tid är ute, så är det klart att han skulle vara tvungen att gå. Nu får vi hoppas att det egyptiska folket fixar det ändå.

Såg på nyheterna när jag tränade på löpbandet tidigare. Några privatskolor i Stockholmsområdet drivs av grovt kriminella (dömda för barnporr, koppleri och skattebrott, bland annat). Utbildningsminister Jan Björklund (FP) gråter krokodiltårar och hoppas på en lagändring. Tidigare har avslöjanden mot friskolor handlat om skolor som flyttar vinster till aktieägare, betygsinflation, ökade klyftor mellan privata och offentliga skolor eller dåligt utbildade lärarna på friskolorna. Jan Björklund, hur vore det att ta bort de privata vinstintressena från skolan helt och hållet?

Såg också på nyheterna att borgarna i Stockholms läns landsting halverar miljöavdelningen i landstinget. Både miljödirektören och miljöchefen plockas bort och ersätts inte av andra personer. För att bedriva ett bra miljöarbete behövs uppenbarligen inga resurser. Tänk om det ändå vore så lätt…

Du sköna nya värld.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Egypten och omvärlden”

  1. Profilbild för fredrik

    Borgerliga reformer är alltid reaktionära.

    En fråga till dig som politiker: hur kommer det sig att regeringen kan bestämma att de inte ska kommentera wikileaksinformation (irak, Bildt och Billström)? Har de fått ett frikort, eller är det bara så att ingen journalist vågar pressa dem?