CDM, Västsahara, vargar och annat

Oj, vilken megadebattdag. Fem interpellationsdebatter med fyra olika ministrar. Kul, men nu är jag hes igen. Nu måste jag lyda min läkare och vila rösten. Lovar…

Jag debatterade bland annat den svenska klimatpolitiken och regeringens stora uppköp av billiga utsläppskrediter, CDM-projekt. Helt lägligt meddelar Vattenfall idag i Veckans Affärer att de avstår från den värsta formen av CDM-projekt. Toppen. Är utfasandet av dessa industrigasprojekt också vad den svenska regeringen kommer att driva på EU-nivå inom då systemet ska ses över? Jag debatterade med miljöminister Andreas Carlgren som inte riktigt gav mig det tydliga svaret som jag önskade. Se mitt pressmeddelande nedan.

Carl Bildt kunde inte heller ge klart besked om vad han ska göra för Västsaharas förtryckta folk. Han lutar sig tryggt mot EU och FN, praktiskt. Då behöver han inte göra något själv. Han lovade emellertid att ta upp Västsahara på sin blogg. Alltid nåt eftersom han inte har skrivit om Västsahara tidigare. Men jag vill att den svenska regeringen ska bekämpa Marockos ockupation och för Västsaharas frihet. Ska det måsta till en ny regering innan det kan bli svensk politik i praktiken? 

Jag hade också en debatt om licensjakten på vargar som regeringen tyvärr återigen har öppnat för. Den borde omedelbaert stoppas. Se mitt pressmeddelande.

Säg nej till usla klimatprojekt, Carlgren
Idag meddelar statliga energibolaget Vattenfall i tidningen Veckans Affärer att den tänker stoppa sina köp av utsläppskrediter från industrigasprojekt på CDM-marknaden (Clean Development Mechanism). En stor del av världens utsläppskrediter som rika länder och företag köper för att kompensera sina klimatutsläpp kommer från dessa industrigasprojekt. Såväl FN som EU-kommissionen kritiserar nu projekten för att öka utsläppen av den mycket kraftfulla växthusgasen HFC-23. Idag debatterade Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson Jens Holm och miljöminister Andreas Carlgren frågan i Sveriges Riksdag.

– Vattenfall tar nu avstånd från dessa projekt som är en katastrof ur klimatsynpunkt. EU-kommissionen vill förbjuda dem, FN kritiserar dem. Men regeringen och miljöministern vill avvakta med sitt ställningstagande. Varför tar den svenska regeringen inte ställning för att slopa dessa urusla klimatprojekt? säger Jens Holm.

– Jag konstaterar att den borgerliga regeringen gjort köp av billiga och ur klimatsynpunkt tveksamma utsläppskrediter till sin främsta klimatstrategi, som ett sätt att slippa vidta klimatåtgärder på hemmaplan. Att förbjuda de allra sämsta projekten skulle givetvis höja priset på utsläppskrediter. Är det månntro därför regeringen tvekar för att förbjuda dem? säger Jens Holm.

– Dessutom visar många rapporter att det finns ytterligare brister med köp av utsläppskrediter. Uppemot hälften av alla projekten på CDM-marknaden kritiseras för att inte leda till minskade utsläpp. Att den borgerliga regeringen då gjort köp av utsläppskrediter till sin viktigaste klimatstrategi är under all kritik. Andreas Carlgren borde stoppa alla Sveriges köp av utsläppskrediter tills metoden är noggrannt utredd, säger Jens Holm.

För mer information:
Jens Holm, riksdagsledamot Vänsterpartiet: 076-847 03 28
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”CDM, Västsahara, vargar och annat”

  1. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Bra jobbat! Vilket späckat schema. Uselt att regeringen fuskar i klimatpolitiken.