Bildt negligerar riksdagen

Jag skickade in en interpellation till utrikesminister Carl Bildt om situationen i Västsahara. Läget är ju minst sagt akut. Massor av saharier har häktats, många har skadats och ett antal har till och med dött efter attacker av marockanska säkerhetsstyrkor. Carl Bildt säger inte ett knyst om Marockos ockupation och det våld man just nu bedriver.

Det är extremt upprörande. Men det är också upprörande att Carl Bildt uppenbarligen tycker det är viktigare att resa skytteltrafik mellan världens flygplatser än att ta sig till riksdagshuset och svara på de folkvaldas frågor. När en interpellation har skickats in ska statsrådet (Bildt i det här fallet) svara inom två veckor. Då ska man också få en debatt i kammaren. Jag skickade in min interpellation den 4 november. Nu har jag fått svar från Bildt. Han ämnar svara först den 22 december, mer än en månad för sent.

Med all respekt för Carl Bildt, men detta är inte att respektera riksdagens viktiga arbete. Även om Bildt säkert har en massa viktigt för sig på sina resor får det inte gå ut över samarbetet med riksdagen till denna utsträckning. Hur ska vi riksdagsledamöter kunna utkräva ansvar från vår regering i utrikesfrågor ifall den ansvarige ministern negligerar riksdagen?

Nedan Bildts svar till mig (eller här: Bildt svar 2010-11-16).

Meddelande om fördröjt svar på interpellation 2010/11:39 av Jens Holm (V) Regeringens insatser för Västsahara

Interpellationen kommer att besvaras onsdagen den 22 december 2010.
Skälet till dröjsmålet är möte med EU-nämnden samt utlandsresor.

Stockholm den 16 november 2010

Carl Bildt


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Bildt negligerar riksdagen”