Rätt att lämna förhandlingar om Afghanistan

Vänsterpartiet har gjort helt rätt att inte göra upp (DN, SR, Vänsterpartiet) med Fredrik Reinfeldt om Afghanistan. När Reinfeldt vägrar att sätta ett stoppdatum för de svenska trupperna och när man inte accepterar principen om att höja biståndet och minska de militära anslagen finns det inget att prata om. Idag går nästan tre gånger så mycket pengar till krig i Afghanistan som till bistånd.

Den grundläggande frågan man borde ställa sig är: Hur bidrar Sverige bäst till fred och säkerhet i Afghanistan? Genom krig eller bistånd? De svenska styrkorna har varit i Afghanistan under styrkan Isafs befäl nu i nio år. Under de här nio åren har dödandet bara ökat. I fjol dödades över 2400 civila i Afghanistan. Jag är inte pacifist och jag tycker att talibaner är förfärliga. Men frågan gäller, hur bidrar Sverige – som alliansfri nation – bäst till fred i Afghanistan? Genom att kriga under Natos befäl eller genom att satsa på massivt bistånd och återuppbyggnad? Jag tror på det senare. De som tror på det förra – krigsstrategin – borde isåfall berätta hur krigandet leder mot fred, vilket inte sker idag.

Med det som Reinfeldt har på bordet just nu riskerar de svenska trupperna att vara kvar och kriga långt efter 2014. Oacceptabelt. Jag förstår uppriktigt sagt inte vad S och MP gör när de är kvar och förhandlar med den borgerliga regeringen. Men det är upp till de att svara på.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Rätt att lämna förhandlingar om Afghanistan”

  1. Profilbild för Marcus

    Jag är besviken på MP och S. De har svikit sina väljare, och de har svikit idéen om en enad opposition.