Rödgrön framtid

Media rapporterar idag (DN, AB, Expr, Politikerbloggen) om att det rödgröna samarbetet tar en paus. Det kan låta som att S, V och MP inte avser att samarbeta i viktiga frågor i riksdagen. Så är det förstås inte. Sverige behöver en enad opposition till regeringens högerpolitik. Det kommer vi fortsätta att leverera.

Men samarbetet kommer inte bedrivas lika intimt som tidigare. Det tycker jag är bra. Vi tre partier har behov av att växa som partier. Att alltid agera som ett block kan vara bra om man vill visa enhet, men det kan vara hämmande för hur vi som partier utvecklas. Inte minst för ett litet parti som mitt är det jobbigt att hela tiden anpassa sig till det stora f d regeringspartiet.

I miljöfrågorna är jag övertygad om att vi kommer att fortsätta att kritisera regeringen för dess nedskärningar och föreslå konkreta förslag på hur Sverige ska kunna ta sitt miljö- och klimatansvar. Vi har redan kommit igång bra i miljöutskottet. Förra veckan lade vi rödgröna fram gemensamma förslag på hur Sverige skulle kunna driva på i fiskefrågor inför jordbruks- och fiskemötet i Bryssel imorgon. Tyvärr fick de borgerliga stöd av Sverigedemokraterna och den svenska regeringen kan åka till Bryssel och inte driva den tuffa fiskeripolitik som vi hade hoppats på. SD som borgarnas räddare, kom ihåg det. Det kommer det att bli mer av…

Vad händer då med det rödgröna samarbetet i framtiden? Jag är inte särskilt oroad. S, V och MP får nu friare tyglar att utvecklas på det vi är bra på. Samtidigt som vi gör det fortsätter vi i riksdagen att opponera oss mot regeringens högerpolitik och föreslår gemensamma förslag på hur Sverige skulle kunna bli bättre. Borgarna fortsätter att regera med stöd av de främlingsfientliga.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Rödgrön framtid”

  1. […] Bloggat: Röda Malmö, Sommestad, Stenudd, Röda Berget, Jens Holm, Läs även andra bloggares åsikter om Rödgrönt samarbete, Thomas Östros, Socialdemokraterna, […]

  2. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Det är bra om V får utveckla sin politik oberoende av S. Förhoppningsvis kommer de att lära sig av er. Övertyga dem med bra politik, helt enkelt.