Borgarna bryter vallöfte

Näringsminister Maud Olofsson svarar mig idag om solvärme. I de borgerliga partiernas valmanifest lovade man ”ytterligare satsningar” på ”solvärme” (sid 37). Ett mycket bra förslag, måste jag erkänna. Flera miljövänner lade säkert sin röst på Maud Olofsson av det skälet. Nu berättar hon själv i ett skriftligt svar till mig att från och med 2012 kommer satsningarna på solvärme att vara avskaffade.

Fossilindustrin kan jubla. De borgerliga miljövännerna lurade.

Läs min fråga, läs svaret från Maud Olofsson.


Publicerat

i

av

Kommentarer

6 svar till ”Borgarna bryter vallöfte”

 1. Profilbild för fredrik

  Jag säger bara en sak: grattis sverige.

 2. Profilbild för paulina
  paulina

  Jens:

  Har jag fattar korrekt om jag tolkar det som att energimyndigheten föreslagit 100 miljoner om året 2011-2015?

  Och Olofsson säger att det blir ca 50 miljoner 2011 och 60 miljoner 2012?

 3. Profilbild för Emil Vikström

  Med tanke på att priserna på solceller sjunkit kraftigt de senaste åren så kan ju effekten av ett minskat stöd vara detsamma som det tidigare stödet. Nu vet jag inte hur de räknat, om de gjort det, men även ett minskat stöd skulle alltså kunna ge större effekter än vad den tidigare summan gjorde för ett par år sedan.

  Poängen med olstödet, om jag förstår det rätt, är att underlätta för solceller att slå igenom på marknaden. Ministern kanske anser att pengarna bör satsas någon annanstans när solcellsförsäljarna börjar etablera sig? Om Olofsson gör bedömningen att solcellsbranschen är etablerad och klarar sig själv så är det ju bara onödigt att ge dem mer skattepengar.

 4. Profilbild för paulina
  paulina

  Vad är processen för en sådan ”bedömning,” då? Hur vägs energimyndighetens rekommendation in?

 5. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Hej Paulina
  Ursäkta sent svar. Regeringen har 25 miljoner kr för solvärme även nästa år, sedan är pengarna slut. Deras 60 miljoner kr är eg en halvering av ett anslag (120 milj) som till största delen gick till solceller. Efter 2012 är anslaget 0 kr.
  Regeringen tycker uppenbarligen att de kan strunta i vad den relevanta expertmyndigheten tycker i den här frågan.

 6. Profilbild för paulina
  paulina

  Jens:

  Tack för svar. Hm. Konstigt sätt att styra ett land på. Borde inte beslutsprocessen framgå lite tydligare, så att man förstår hur informationen har vägts samman?