En passiv regeringsförklaring

Fredrik Reinfeldt har presenterat sin regeringsförklaring. Det var en lång presententation, men med ett svagt  innehåll. Regeringsförklaringen kan sammanfattas med: det går bra nu, och det kommer snart att gå ännu bättre. Inte ett ord om massarbetslösheten, de utförsäkrade och utanförskapet. Saker som borgarna lovade att de skulle komma tillrätta med under den här mandatperioden.

Där Reinfeldt var tydlig var det tyvärr med ett dåligt innehåll. Om klimatet sa Reinfeldt att ”redan aviserade åtgärder räcker” för att uppnå målet om minskade utsläpp av växthusgaser med 40 procent. Koldioxidskatten ska inte heller höjas. Däremot ska de som redan har mycket pengar kunna få en kraftig statlig subvention om de köper en s k supermiljöbil, en bil som ännu inte finns på marknaden.

Reinfeldt sa också att ”staten bör i princip inte äga bolag”. Fortsatta privatiseringar är alltså att vänta med den borgerliga regeringen. Reinfeldts utfästelse om att vårdnadsbidraget ska bli ”mer flexibelt” oroar. Innebär det att ännu mer statliga pengar ska användas – på förskolornas bekostnad – till att mammor ska bli fast i hemmet?

Nu börjar fyra år av stenhård oppositionsarbete.

2 reaktioner på ”En passiv regeringsförklaring

  1. Ping: Initierade och intressanta diskussioner kring miljö rättvisa jämställdhet och socialism på partiskolan « Jöran Fagerlund

  2. Jag önskar dig och andra kamrater allt väl med oppositionsarbetet. Samtidigt kan jag inte låta bli att känna en smula hopplöshet över svenska folket. De har sett vilka konsekvenser höger politik har, inte bara i Sverige, utan i hela världen. Krig och konflikt, ekonomisk kris, enorma klyftor, sargad miljö, och ett hårt förtryck av svaga och oliktänkande. Det är facit från höger politiken, och svenska folket hade facit i hand, men detta till trots så valde de flesta ända att rösta för mer av samma höger politik. Hur tänker folk? Jag känner mig nästan lite dum som tydligen inte ser vad majoriteten av svenska folket ser – eller så ser de inte vad jag ser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s