En framtidskommission blir bra

Vänsterpartiets partistyrelse har i helgen beslutat att tillsätta en ”framtidskommission” (DN, SvT). Bakgrunden är det dåliga valresultatet. Jag hade hoppats på en extrainsatt kongress med syfte att gå till botten med varför Vänsterpartiet inte växer. Vi har nu förlorat fem val i rad.

Men en framtidskommission kan också bli riktigt bra. Om kommissionen involverar en så stor del av partiet som möjligt och sedan kan peka på vägar framåt för Vänsterpartiet kan den bli en del av de faktorer som vänder partiets kräftgång.

Hur konstigt det än kan låta tror jag att förutsättningarna för att Vänsterpartiet ska växa är rätt goda nu. Under valrörelsen växte partiet med 2500 nya medlemmar. Jag tror att vi aldrig någonsin har fått så många nya medlemmar under så kort tid. Vi har också med det rödgröna samarbetet visat att vi är redo att sitta i en rödgrön regering. Vi har visat att vi inte bara är bra på att kritisera, vi är också redo för att styra landet. Och det viktigaste: Motståndet mot den borgerliga politiken och de främlingsfientliga i riksdagen kommer att växa, var så säker. Huvudfrågan är hur väl Vänsterpartiet kan förvalta den motståndskraften. Kan vi visa att vi är Moderaternas och Sverigedemokraternas raka motsats och att vi har ett trovärdigt program för ett bättre Sverige då kommer Vänsterpartiet att växa.

Förhoppningsvis kommer en framtidskommission att ge oss svar på hur Vänsterpartiet ska kunna bli det partiet.

Vilka kommer leda en sådan kommission? Det finns en massa spännande personer som förstår vänstern men ändå inte är alltför involverade i partiet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”En framtidskommission blir bra”

 1. Profilbild för Surgubben
  Surgubben

  Det är för sent. Arbetarrörelsen skulle förnyat sig på sextiotalet. För vänstern är det kört.

  Vänstern har funnits (med olika namn)i valen sedan 1921 vill jag minnas. I riksdagsvalen har man haft två (2) resultat över 10% (1944 och 1998) men ett snitt på 5.87.

  Det finns helt enkelt inte någon attraktionskraft i vänsterns idéprogram. Det programmet är en intellektuell konstruktion som inte har något med verkligheten att göra.

 2. […] Sjöstedt har tidigare föreslagit extra partikongress, liksom Jens Holm och Emil Broberg. Jens har skrivit på sin blogg att det blir bra med en framtidskommission, Emil […]

 3. […] Emil Broberg, Ali Esbati, Jerker Nilsson, Alliansfritt, Jens Holm, Jinge1,2,3, Jonas […]

 4. Profilbild för Jansson
  Jansson

  Jag kan ge ett mycket kort och enkelt svar på frågan varför det inte gick så bra för Vänsterpartiet i valet.

  Folk håller inte med er. Folk känner inte igen sig i de problem ni målar upp. Fler människor i Sverige sympatiserar med Sverigedemokraterna än med Vänsterpartiet.

  Folk håller inte med er.