MP + M?

Miljöpartiets presskonferens igår började bra: Inget samarbete med Fredrik Reinfeldt. Det rödgröna samarbetet ligger kvar. MP har inget mandat från sina väljare att sätta sig i knäet på Reinfeldt. Just så.

Men sedan kom det: Maria Wetterstrand sade sig vara beredd att göra upp med de borgerliga på integrationsområdet. Men, vänta… gör man det, då har man ju kastat sig ut på det sluttande planet. Samarbetar man på ett område kan det lätt leda till ett annat. Och hur ska Wetterstrand rösta när S och V lägger fram vår rödgröna uppgörelse om en progressiv flyktingpolitik? Blir det med Moderaterna?

Just på området flyktingpolitik och integration skulle vi rödgröna kunnat haft en gyllene chans att slå in en kil hos borgarna. Vi vet att de små borgerliga partierna i stort är överens med oss i migrationsfrågorna. Tidigare har S och M varit de stora bromsklossarna. Men med den rödgröna migrationsöverenskommelsen är det bara M som står kvar och upprätthåller järnaxeln mot asylsökande.

Ett rödgrönt migrationsförslag, som bl a skulle innehålla en förbättrad utlänningslag, skulle därför ha stor potential att få stöd bland FP-ledamöter i riksdagen, kanske också från C och KD. Det skulle verkligen kunna ha gått igenom. Kvar skulle Fredrik Reinfeldt stå med sin flyktingfientliga politik.

Ska MP istället göra upp med borgarna går detta förstås om intet. Något annat som går om intet är MPs själ och roll som ett progressivt parti. Är Maria Wetterstrand och Peter Eriksson verkligen beredda att riskera det?

Även om det kan vara varmt och skönt att sitta i Reinfeldts knä kommer priset att bli högt.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”MP + M?”

 1. Profilbild för 200 steg till

  Har skrivit några kilometer text om det blågröna alternativet (http://bit.ly/d9vMXG http://bit.ly/cz6tk2 http://bit.ly/cn0SXu). I grund och botten är MP ett borgerligt parti, även om många MP-väljare nog definierar sig till vänster (http://bit.ly/dazj1I), och det är inte Wetterstrand som bestämmer (http://bit.ly/dn8Zbd. MP har ingen annan själ än en miljöpolitisk. Det är naivt att tro något annat (http://bit.ly/bVnsQq). Vad som kommer att hända framöver i regeringsfrågan är nu högst oklart. Idag kunde vi ju se att också Mona Sahlin kan tänka sig ett nära samarbete med Moderaterna – över hela Expressenlöpet (http://bit.ly/aKpnoW). Många är dom nu som vill vara med. Men jag tror att vi kommer att ha hoppande majoriteter. Och nu verkar det heller inte ens säkert att de fyras gäng kan bilda regering (http://bit.ly/cnydpc). Kanske sitter vi snart med en minoritetsregering bestående av enbart Moderater eller varför inte enbart med Socialdemokrater.

 2. Profilbild för fredrik

  Jag tycker att det är tragikomiskt att alliansen nu försöker föra över fokus på oppositionen då det gäller regeringens politik; blir det dåligt kan allinsen skylla på oss, blir det bra kan alliansen ta på sig all ära själv…

  Hur blev verkligheten så våldtagen?

 3. […] 1, 2, DN, 1, 2, 3, 4, SvD, 1, 2, 3, 4, Exp, 1, 2, 3, Dagen, 1, Jinge, Vargek, Holm, SVT, 1, 2, […]

 4. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Miljöpartiet fortsätter sin snurriga politik. Först lät det som att de aldrig skulle samarbeta med Reinfeldt för de har ju sett till att vi haft fyra förlorade år för miljön. Nu är tydligen det av underordnat betydelse. Sedan hette det att de inte hade mandat att kohandla med Reinfeldt. Har de plötsligt fått det nu?