Fildelning och en modern IT-politik

En av de frågor som försvunnit i valrörelsen är frågan om integritet, IT och fildelning. Det är synd. Jag tror att det inom hela IT-spektrat finns en enorm potential för både att skapa nya smarta lösningar för klimatet, men också för att göra tillvaron bättre för oss alla. Ja, man skulle kunna säga att en modern IT-politik, med fri fildelning kommer att bli en grundbult i människans frigörelse.

Därför är det så deprimerande att vi lever i ett samhälle där man ser fildelning, öppna källkoder och en modern IT-politik som hot istället för möjligheter. I riksdagen hoppas jag och Vänsterpartiet driva igenom en serie viktiga reformer för att Sverige ska bli ett ledande öppet IT-samhälle. Det här vill vi göra:

* Digitala bibliotek med fri nedladdning av musik, filmer och annan kultur. Kulturskaparna ska få ersättning för varje nedladdning. Finansieras på liknande sätt som biblioteksersättningen.

* Hotspots i våra städer. I alla tätorter ska man kunna surfa fritt. Bye, bye sunkiga modemuppkopplingar och krångliga betalsystem.

* Öppna källkoder som standard när stat, kommun och landsting upphandlar IT.

* IT-lösningar i klimatpolitiken. Det finns en mängd smarta IT-lösningar för hur vi ska få trafiken att flyta bättre, sortera sopor på effektivare sätt, bygga upp effektivare energisystem m m. Dessa lösningar borde exporteras till utvecklingsländer så att de slipper göra samma misstag som vi. Patent och dyra licenser måste luckras upp.

* Riv upp Ipred, FRA, implementera inte datalagringsdirektivet och förkasta Acta-avtalet. Nu! Glöm aldrig vilka partier som infört Ipred och FRA. Inte var det Vänsterpartiet.

Det är synd att dessa frågor har begravts av de stora partierna i valrörelsen. Vi andra får se till att hålla dem vid liv. Med stöd från fildelare utanför riksdagen kan vi lyckas.

Läs gärna intervjun med mig i Netopia.


Publicerat

i

av

Etiketter: