Barnen – privatiseringarnas stora förlorare

Är det någon som ännu inte sett Uppdrag gransknings klargörande reportage om privatiseringarna av våra skolor? Jag uppmanar isåfall till en stunds tittande. Egentligen bekräftar det bara det som vi i Vänsterpartiet redan har sagt: Om man släpper in vinstintressen i välfärden är riskkapitalisterna snart där och vill göra snabba cash.

Sveriges största skolkoncern Academedia såldes i fjol till de två riskkapitalbolagen EQT och Providence, båda baserade i skatteparadis. De nya ägarna har en enda tydlig målsättning: Öka vinsten. Dessa riskkapitalister får 60 000 kronor i bidrag för var och en av de 20 000 eleverna som går i deras skolor. Det innebär bidrag på 1,2 miljarder kronor!

I fjol blev vinsten 120  miljoner kronor. I år beräknas den bli större. Dessa vinster kommer alltså direkt från våra skattepengar. Inte ett öre behöver betalas i skatt, när de nya ägarna är stationerade i skatteparadis.

Skolverket har konstaterat att privatiseringarna har ökat segregationen mellan skolorna. I fjol var det 14 000 elever som gick ut utan fullständiga betyg. Det har blivit en kraftig ökning under det borgerliga styret. Så var det med den kunskapsskolan, Jan Björklund.

Vill vi ha det så här? Nej, självklart inte. Vansinnet måste stoppas. Skattepengar ska inte gå till kortsiktiga vinster.

Varför alla dessa privatiseringar? Vi blir ju alla förlorare. Jag säger som Stellan Skarsgård i Kungsträdgården i helgen: ”Varför privatiseringarna?Därför. Varför? Därför”. De borgerliga privatiserar av ideologiska skäl, inte för vad som är bäst för Sverige. Det enda raka är att stoppa privatiseringarna. Det är exakt vad Vänsterpartiet driver. Världens bästa välfärd, utan vinstintressen.

Förresten, inte undra på att Jan Björklund ville ändra i programmets innehåll.


Publicerat

i

av