Straffskatten på tåget

Jag har skrivit om det tidigare och blir positivt överraskad när DN äntligen tar upp (kanske för att vi är några som har tipsat om det…) den borgerliga regeringens straffavgifter på tåget. Borgarna brukar ju kritisera oss för att vi villa införa en kilometerskatt på långtradartrafiken. Det är i sak helt korrekt. Vi tycker att det är ett bra sätt att låta de tunga vägtransporterna bära sitt miljöansvar. Vi tar de 4 miljarder kronor det väntas inbringa och pumpar in i utbyggnad av järnvägsnätet och kollektivtrafiken.

Men de som borgarna inte berättar är att man inte bara låter långtradarnas utsläpp skena utan åtgärder, utan att man också tänker straffa tåget. Regeringen har beslutat att fördubbla de s k banavgifterna (de avgifter SJ och andra tågoperatörer betalar för att trafikera på järnvägen). De ska höjas från 8,8 miljarder till 15,6 kronor till 2013. Konsekvensen blir förstås kraftigt höjda tågbiljetter för oss resenärer och, sannolikt, ännu större höjningar för godstrafiken.

Miljöfarliga flyget och långtradarna kan tacka sin lyckliga stjärna att den borgerliga regeringen håller dem under armarna. Vi tågresenärer straffas ännu mer. Den 19 september är det dags för oss att straffa regeringen.

Läs gärna min och Jonas Sjöstedts debattartikel om detta i gårdagens GP.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Straffskatten på tåget”

  1. Profilbild för fredrik

    Man bör vara uppmärksam om borgarna vill HÖJJA skatter. Man vet att de som drabbas är fattiga och miljön. Aldrig företag eller rika. Ingen är väl förvånad? De gamla vanliga moderaterna för ingen ny politik, de har bara en ny pr:firma.

    Trevligt att se dig i väsby! 8)

  2. […] Jonas Sjöstedt, Jinge, Jens Holm, Marlene Svensson, Ali Esbati, Ung […]

  3. […] Bloggar: Hans Linde, Alliansfritt, Emil Broberg, Jinge, Jonas Sjöstedt, Jens Holm, […]