Miljösveket

Naturskyddsföreningen har granskat partiernas arbete med miljöfrågor. Inte oväntat får regeringen ett kraftigt underbetyg. Av 20 områden har regeringen endast värnat om miljön på fyra. Endast en femtedel av regeringens politik är alltså OK enligt Naturskyddsföreningen.

Är det nån som är förvånad? Nej, inte jag iallafall. Om man som regering öppnar upp för ny kärnkraft, ger godkännande till Förbifart Stockholm, lägger ned Klimatinvesteringsprogrammet, fuskar i klimatpolitiken, avskaffar skatten på handelsgödsel, gör om trängselavgifterna till biltullar (nu går pengarna till att bygga vägar istället för till kollektivtrafiken), avreglerar tågtrafiken, hyllar Vattenfalls jätteinköp av ny fossilkraft, tillåter jakt på nya arter, luckrar upp strandskyddet, minskar anslagen till naturreservat, häver förbudet mot dekaBDE, avskaffar den förra regeringens flygskatt – och det här blev långt, men det kan bli mycket längre – ja, då är man en regering som förtjänar underkänt av miljörörelsen. Fyra år med borgarna = ett kolsvart bokslut för miljön.

Eller som Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson och generalsekreterare Svante Axelsson sammanfattar det på DN-debatt idag:

”I sammanfattning har regeringen tagit allvarliga steg tillbaka i den miljöpolitik som successivt byggts upp under decennier. Att utvecklingen av en ambitiösare miljöpolitik går för långsamt är en vanlig kritik, men att miljöpolitiken går åt fel håll i centrala frågor är unikt och djupt beklagligt.”

Miljöpartiet hamnar högst och får grönt ljus i 17 frågor, Vänsterpartiet i 16. Vänsterpartiet är alltså fyra gånger bättre än regeringen. Det är inte så illa. Men bra kan bli bättre. Det får vi se till.

tisdag kl 10.00 nästa vecka ska regeringen få stå till tals för sitt miljösvek. Kom gärna dit. Lyssna också på Sveriges radios miljödebatt nu på söndag kl 13.00. Jag debatterar för V.


Publicerat

i

av