Kungayran ger oss republik

Fortsätt kungayran ett år till och vi Idag skriver jag i Stockholmsvänstern mot monarkin. Läs mitt inlägg där eller nedan. Ja, ni skvallertidningar. Fortsätt skriva bara. Ju mer vi får veta desto mindre hyllar vi kungahuset. Jag lovar.

Det finns två kurvor som korsar varandra på ett intressant sätt. Den ena är den senaste tidens explosionsartade medierapportering kring kungahuset. Den andra är stödet för monarkins nedåtgående tendens. Vilken slutsats drar man av detta? Jo, det är antagligen med kungahuset som med EU, Nato och andra mindre omtyckta institutioner. Ju mer man hör om dem desto sämre tycker man.

Jag har därför ett förslag. Fortsätt kungayran ett år till. Berätta om höjningen av apanaget till 125 miljoner kronor och om alla extrakostnader för bröllopet. Vi vill veta mer om drottning Silvias pappa och hans medlemskap i tyska nazistpartiet, NSDAP. Lämnade han någonsin partiet? Och Gustaf Vs hyllning till Hitler 1941, varför har vi inte fått veta mer om det? Hur var det med kungens beundran inför diktaturstaten Brunei? Vad säger det om vår statschefs demokratisyn? Eller kungens vurm för att skjuta försvarslösa djur. Det känns varken fredligt eller modernt.

Sist men inte minst vill vi veta mycket mer om den demokratiska grund monarkin vilar på; envälde, utsugningen av vanligt folk och en makt som endast kan ärvas.

Ja, berätta om allt detta och mycket mer. Mer av detta och vi får kanske republik fortare än vi tror. Jag hoppas det.

Jens Holm (V), kandidat till riksdagen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”Kungayran ger oss republik”

 1. Profilbild för Jens Ayton
  Jens Ayton

  Att hålla folk till ansvar för deras förfäders politiska åsikter är ganska lumpet. Att göra det som företrädare för ett parti som regelbundet utsätts för reductio ad Stalinum-argument är dessutom ostrategiskt.

  Kungahuset ska avskaffas för att arvsmonarki är principiellt förkastligt, inte genom snikna (och ekonomiskt tvivelaktiga) pengaargument eller genom kvällspressaktiga associationer.

 2. […] Bloggat: Jens Holm, Fagerlund, Jinge, Kildén & Åsman, Röda Malmö, Röda Lund, Tramsmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, […]

 3. Profilbild för Jesper

  Brunei, inte Bahrain.

 4. Profilbild för jens
  jens

  Jesper, det har du alldeles rätt i. Nu korrigerat. Nu får man läsa på…

 5. […] sa jag ju tidigare att ju mer media rapporterar om kungalarvet, desto mer kritiska blir svenskarna. Trenden håller i […]

 6. Profilbild för Andreas
  Andreas

  Du tror inte att en republik skulle kosta bra mycket mer än 125 mille om året? Kika på Finlands kostnader.

  Apanaget kostar varje svensk 10kr om året. Man kan anta att de flesta gnällspikar går på bidrag så de har inte mycket att gnälla över. Vi stöttar diverse diktaturer genom bistånd så varför kan vi inte kosta på oss en gen ”diktatur”?

  Ca 500 000 var i Stockholm och bevittnade bröllopet. Säg att i snitt spenderades 100kr per person under dagen (mat, flagga, båda, inget, etc.). Momsen på det har redan täckt kostnaden för bröllopet mer än väl.

  Gå och gräv ner dig, kommunist (sluta kalla dig något annat).

 7. Profilbild för andersson
  andersson

  Att du inte kan skilja på Brunei och Bahrain säger ju en del om VPK’s kompetens.

  ”kandidat till riksdagen” – ja och längre än så kommer du inte komma, kamrat kommunist.