EMU ratas

Idag kom Scbs nya mätning av svenskarnas inställning till EMU. Endast 28 procent av svenskarna vill gå med i valutaunionen, hela 60 procent säger nej. Motståndet har också växt under våren. Inte undra på, med signaler från Bryssel om ett EU ska kunna kontrollera medlemsstaternas budgetar, ekonomisk stagnation, massarbetslöshet och en överlag stelbent och illa konstruerad valutaunion blir motståndet stort.

Det som är intressant i detta är att de borgerliga partierna försöker lägga locket på i eurofrågan. OK, Folkpartiet är öppna med att de vill köra över det svenska nejet och ha en ny folkomröstning så fort som möjligt, men Reinfeldt och Borg törs inte säga vad som gäller. Men när de borgerliga politikerna talar inför EU-frälsta, som vid den s k Europadagen den 9 maj, då var alla borgerliga partier för en ny folkomröstning under nästa mandatperiod.

Enligt undersökningen vill endast 40 procent av Moderaternas och Folkpartiets väljare ha en svensk EMU-anslutning. Hos de andra borgerliga partierna är stödet ännu lägre. Därför mörkar de borgerliga om EMU. Låt dem inte kunna fortsätta att göra det. Annars kan EMU-anslutningen lura bakom hörnet.

SvD, Jonas Sjöstedt


Publicerat

i

av

Etiketter: