Heja Uruguay

Fotbolls-VM har börjat. Själv tror jag Spanien vinner. De har en av världens bästa ligor, fenomenala spelare och spelar som ett lag. Men om jag får hoppas sätter jag mitt hopp till Uruguay.

Jag menar, tänk att se Uruguays vänsterpresident José Mujica i Johannesburg den 11 juli tillsammans med sitt VM-lag. Mujica är gammal gerillakrigare som stred mot diktaturen i Uruguay under 1970-talet. Han och många andra från Tupamaros satt i fängelse, torterades och förföljdes under diktaturen. Idag leder Mujica en vänsterregering och är ett av flera latinamerikanska länder som har vänt nyliberalismen ryggen. Fattigdomsbekämpning och inkomstutjämning är istället ledorden för vänsterregeringarna i Sydamerika. Det förtjänar respekt.

Heja Uruguay!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Heja Uruguay”

  1. […] fotbolls-VM. Välförtjänt och kul! I ett sånt här läge kan man ju bara göra två saker: 1. Skryta med mitt inlägg från den 11 juni, 2. Beklaga att jag inte spelade på […]