Ledare ETC

Nedan min ledare i senaste numret av tidningen ETC Stockholm.

Så räddar du klimatet
Hur många gånger har man inte hört Fredrik Reinfeldt eller någon annan från den borgerliga regeringen uttrycka att Sveriges påverkan på klimatet är minimal. Våra utsläpp är ju endast 0,2 procent av världens totala… Även om siffran egentligen är högre (om man t ex räknar med effekterna av vår stora import av billiga konsumtionsvaror) är det sant att våra utsläpp i ett globalt perspektiv är försvinnande små. Det är egentligen inte konstigare än att konstatera att vi är ett litet land.

Men att upprepa den svenska begränsade påverkan har ett politiskt syfte. Då spelar det inte så stor roll egentligen hur stora de svenska utsläppen är. Med Reinfeldts resonemang blir klimatfrågan något som är långt borta och som någon annan har orsakat.

Med det synsättet kommer vi aldrig lösa klimatkrisen. Sverige har ett stort klimatansvar. Vi tillhör den lilla skara industriellt utvecklade länder som står för nästan 80 procent av de historiska utsläppen av växthusgaser. Jämfört med fattiga länder är våra utsläpp enorma. Varje svensk släpper t ex ut trettio gånger mer än vad invånarna i Bangladesh gör.

Vad då att göra? Det fina är att det finns massvis att göra. Inte minst här i Stockholm. Här är fem Stockholmsklimatfrågor som jag hoppas sätter sin prägel på valet i höst:

1. Stäng ned Fortums koleldning i Värtaverket. Inte många vet om att Värtaverket gör av med 300 000 ton kol och släpper ut 800 000 ton koldioxidekvivalenter varje år. Respekt åt de modiga aktivister som nu i helgen var där och demonstrerade för ett stopp på kolbrännandet.

2. Inför en vegetarisk dag i veckan. När jag var EU-parlamentariker imponerades jag över de framsynta politikerna i den belgiska staden Gent. För ett drygt år sedan beslutade de att låta vegetarisk mat vara huvudalternativet i alla offentliga inrättningar en dag i veckan. Detta för att minska köttkonsumtionen och kostens klimatpåverkan. Många städer i världen följer nu Gents exempel. Det skulle vi kunna göra i Stockholm också.

3. Ingen förbifart – pengarna till kollektivtrafiken. Behöver jag säga mer? Nej, alla vet det nog redan att man kan göra en himla massa bra för kollektivtrafiken med de 28 miljarder kronor som är den officiella kostnaden för motorvägsbygget. En massa mycket bättre än att rulla ut ångvältarna igen.

4. Klimatrenovera våra bostäder. I synnerhet miljonprogrammens bostäder behöver renoveras. På så sätt kommer de boende i framtiden spara energi och få lägre el- och värmeräkningar. Renoveringarna måste göras med gemensamma medel så att de som bor där inte tvingas till orimliga hyreshöjningar.

5. Bilfri innerstad. Mycket mer kan göras för att begränsa bilarnas framfart i Stockholm. Bilfria zoner borde införas och mer satsningar på cykelbanor. Varför inte dra cykelbanorna som i Köpenhamn,innanför de parkerade bilarna? Då får bilarna stå halvvägs ute i vägen istället för cyklisterna.

Låt oss fortsätta att ha ett globalt perspektiv i klimatfrågan, men glöm inte att de flesta av lösningarna finns här, nära oss. Och vi behöver inte vänta på dem. Man kan sätta igång idag. Man kan också rösta bort Fredrik Reinfeldt och hans underhuggare den 19 september.

Jens Holm, (V) kandidat till riksdagen


Publicerat

i

av

Etiketter: