Detta kan stoppa Israel

Israel har begått en massaker på oskyldiga, dessutom på internationellt vatten. De fortsätter att ockupera palestinska områden, bygger bosättningar, reser murar, kidnappar civila och bombar på palestinska områden. De har kidnappat aktivisterna från Ship to Gaza. Trots att aktivisterna inte begått lagbrott riskerar de fängelse. Detta måste få konsekvenser.

Här är sex förslag till vår regering och de rödgröna.

1. Suspendera handelsavtalet med Israel.
EU är Israels viktigaste handelspartner. Utan det gynnsamma frihandelsavtalet med EU hade denna handel inte varit möjlig. I artikel 2 i avtalet kräver EU respekt för de mänskliga rättigheterna. Detta är nu brutet. Därför borde avtalet suspenderas tills Israel bättrar sig. EU har vidtagit liknande åtgärder mot andra länder tidigare, Uzbekistan, Vitryssland och Burma.

2. Inget militärt samarbete med en ockupationsmakt.
Sverige har ett långt gånget militärt samarbete med Israel. Det borde nu upphöra snarast möjligt. Vår militärattaché ska kallas hem från Tel Aviv. Lägg resurserna istället på ökat stöd till Palestina.

3. Erkänn den palestinska regeringen
När Hamas vann valet för några år sedan vägrade EU att acceptera valresultatet, trots att allt gick till enligt regelboken. Hamas är en djupt osympatisk rörelse, men vinner de val måste den regering de tillsätter respekteras. Att inte erkänna regeringen försvårar samarbetet med Palestina och att kunna uppnå framtida fredsöverenskommelser.

4. Kalla hem vår ambassadör från Tel Aviv
Att kalla hem ambassadören är en tydlig markering. Precis vad som behövs just nu.

5. Bojkotta Israel
Om inte Israel snarast visar på bättring borde en bojkott av israeliska varor inledas.

6. Verka på alla nivåer
Verka på alla tänkbara nivåer för att Israels blockad ska upphöra, bosättningarna, murbygget och alla andra delar av Israels ockupationspolitik ska få ett stopp.

För övrigt är jag lättad över att höra att Dror Feiler, trots allt, är oskadd och att så många slöt upp på demonstrationerna igår.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Detta kan stoppa Israel”

 1. Profilbild för Peter Gembäck
  Peter Gembäck

  Framför allt borde vi säga skäms till Ship to gaza för att ni orsakat att människor har dött!!!

 2. […] Tio meter över havet, Emil Broberg, Jöran Fagerlund, Tänkvärt eller inte, Alliansfritt Sverige, Jens Holm, Jonas Sjöstedt, Politik och poesi, Dagens arena, SdS, 1, 2, SVT, 1, 2, 3, 4, […]

 3. Profilbild för Robban
  Robban

  Peter:

  Är du vrickad i huvet som säger att människorna som dog fick skylla sig själva för att med livet som insats valde att leverera förnödenheter till Gaza? Och hur vet du att det var aktivisterna som anföll i dödligt uppsåt med dödliga vapen?

 4. Profilbild för jens
  jens

  Ja, Peters inlägg får väl placeras under kategorin dålig humor.