Krigspolitiken segrar i Colombia

Tvärt emot de flesta andra länder på kontinenten fortsätter Colombia sin kurs mot höger. Vid gårdagens presidentval vann den f d försvarsministern och nuvarande presidentens, Álvaro Uribe Velez, underhuggare Juan Manuel Santos med 47 procent. Eftersom han inte uppnådde hälften av rösterna blir det en ny valomgång, den 20 juni. Då står det mellan honom och de Grönas kandidat, den tidigare Bogotáborgmästaren (då inte grön) Antanas Mockus.

Svensk rapportering har som vanligt varit knapphändig och bristfällig. Exempelvis har ingen uppmärksamhet getts åt Colombias intressantaste oppositionskraft, Polo Democrático Alternativo. Dess kandidat Gustavo Petro fick 9,16 procent, vilket var bra mycket bättre än vad opinionsundersökningarna visat.

Nu kommer det stå mellan Santos och Mockus, den senare lär knappast ha någon större chans. Santos kommer från en av Colombias rikaste och mäktigaste familjer och är dessutom delägare till landets enda rikstäckande dagstidning, högerinriktade El Tiempo. Med Santos kommer tyvärr Uribes krigspolitik mot Farc och Eln (istället för fredsförhandlingar) fortsätta. Den nyliberala ekonomiska politiken lär ligga fast. Den halvt totalitära uppbyggnaden av statsapparaten, med säkerhetspolisen Das som spjutspets och paramilitärer som kan agera fritt, tycks stå ohotad. Det är mycket illavarslande.

Jag känner med mina colombianska vänner.

Colombianätverket, Magnus Linton


Publicerat

i

av

Etiketter: