Krigspolitiken segrar i Colombia

Tvärt emot de flesta andra länder på kontinenten fortsätter Colombia sin kurs mot höger. Vid gårdagens presidentval vann den f d försvarsministern och nuvarande presidentens, Álvaro Uribe Velez, underhuggare Juan Manuel Santos med 47 procent. Eftersom han inte uppnådde hälften av rösterna blir det en ny valomgång, den 20 juni. Då står det mellan honom och de Grönas kandidat, den tidigare Bogotáborgmästaren (då inte grön) Antanas Mockus.

Svensk rapportering har som vanligt varit knapphändig och bristfällig. Exempelvis har ingen uppmärksamhet getts åt Colombias intressantaste oppositionskraft, Polo Democrático Alternativo. Dess kandidat Gustavo Petro fick 9,16 procent, vilket var bra mycket bättre än vad opinionsundersökningarna visat.

Nu kommer det stå mellan Santos och Mockus, den senare lär knappast ha någon större chans. Santos kommer från en av Colombias rikaste och mäktigaste familjer och är dessutom delägare till landets enda rikstäckande dagstidning, högerinriktade El Tiempo. Med Santos kommer tyvärr Uribes krigspolitik mot Farc och Eln (istället för fredsförhandlingar) fortsätta. Den nyliberala ekonomiska politiken lär ligga fast. Den halvt totalitära uppbyggnaden av statsapparaten, med säkerhetspolisen Das som spjutspets och paramilitärer som kan agera fritt, tycks stå ohotad. Det är mycket illavarslande.

Jag känner med mina colombianska vänner.

Colombianätverket, Magnus Linton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s