Folkrörelserna och valet

Har just fyllt i ”Den stora valenkäten”, en serie frågor från främst folkrörelseorganisationer i Sverige (men jag undrar vad oljebolaget Statoil gör i enkäten?). Diakonia vill t ex veta om vi vill ha ett bistånd som är minst 1 procent av BNI (Ja), Journalistförbundet om vi vill verka mot ägarkoncentrationen inom media (Ja) och Svensk solenergi hur vi vill satsa på solenergi i framtiden (t ex med ett fastprissystem). När jag satt i EU-parlamentet fick jag många frågor från civilsamhället. Det gillar jag. Nu inför valet i höst ser det ut att bli likadant.

Det är helt rätt att folkrörelser pressar politikerna att uppfylla det man har lovat. Men jag noterar att Moderaternas Sofia Arkelsten vägrar att svara på valenkäten. Hon verkar vara negativt inställd till att organisationer och företag ställer frågor (och publicerar svaren) överhuvudtaget.

Så kan man förstås tycka, men då sänder man också en tydlig signal till Folkrörelsesverige: ”Lägg er inte i det här med valrörelsen.” Men det kanske är så Moderaterna vill ha det…

En reaktion på ”Folkrörelserna och valet

  1. Så kan man förstås tycka, men då sänder man också en tydlig signal till Folkrörelsesverige: ”Lägg er inte i det här med valrörelsen.” Men det kanske är så Moderaterna vill ha det…
    +1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s