EMU – vad var det vi sa?

Så, då kom då nyheten. Aktuellt rapporterar idag att EU i framtiden vill förhandsgranska medlemsländernas budgetar. Innan riksdagen ska anta Sveriges nationalbudget ska den alltså godkännas av EU? Detta i ljuset av den ekonomiska krisen som Eurozonen just nu går igenom.

Enligt Aktuellt ska EU-kommissionär Olli Rehn imorgon konkretisera EUs tankar kring att harmonisera medlemsländernas ekonomiska politik. Vi får se hur illa det blir…

Vad var det vi sa? Att EMU ställer krav på även en gemensam finanspolitik, att EMU kan leda till skapandet av en superstat där den ekonomiska politiken styrs från Frankfurt och Bryssel. Nu tas de första stegen  med kraft.

Ecofinmötet från i söndags går åt samma håll. I slutsatserna (som jag tyvärr bara har på mejl) talas det i artiklarna 3b och 4b om EU-kommissionens ”definitionsrätt” till medlemsländernas ”ekonomiska politik”.

Var kommer detta att sluta? Fortsatta steg mot en finansiell koordinering på EU-nivå. Det osar EU-tvångströja på progressiv politik.

Tur att de Rödgröna inte vill ha någon ny folkomröstning om EMU. De borgerliga partierna talar däremot alltmer unisont för en ny folkomröstning redan nästa mandatperiod. Fredrik Reinfeldt menade i Agenda i söndags att det har varit bra för Sverige att stå utanför EMU och att han respekterar det svenska folkets nej i folkomröstningen 2003. Om han verkligen menar vad han tycker borde han stoppa sina partikollegers försök till en ny EMU-omröstning.

Se också Jonas Sjöstedts inlägg.


Publicerat

i

av

Etiketter: