Att ta ställning ger mening

Vad gör konsulterna på Accenture när de börjar  tappa modet? Kanske får de gå en ny managementkurs? Men vad görs för att de som blir aktivister i tonåren också ska fortsätta att vara det när de är 73?

levaetisktNej, fortbildning för aktivister är det tunnsått med. Jag har just läst ut Leva etiskt – om att ta ansvar för världen och njuta av livet av Annika Spalde och Pelle Strindlund. Kanske kan den beskrivas som en självhjälpsbok för aktivister. Jag har aldrig gillat genren av hjälp-dig-själv-litteratur. Den har varit alltför fokuserad på individen, för litet på ens egen betydelse i det större sammanhanget. Detta gör just Spaldes och Strindlunds bok smått unik. De lyckas att förklara att ett aktivt liv ger mening. Att engagera sig för något större är sällan en uppoffring, det är en gåva.

Jag uppskattar särskilt varvandet av hårddata från forskning och de personliga nedslagen. Det senare kan vara en ögonblicksskildring från en aktion eller det stilla livet i fängelsecellen. Det är lätt självutlämnande, men fängslande för läsaren. Det krävs en del mod att våga skriva så. Inte många skriver så idag, Spalde och Strindlund gör det. Och de gör det bra.

Många människor lägger idag mycket tid och resurser på att finna sig själva. Det är hoppfullt att människor tar sitt liv på allvar. En läsning av Leva etiskt kan vara en hjälp i det sökandet. Behöver det egentligen vara så svårt? Spalde och Strindlund refererar till den ungerske psykologen Mihály Csíkszentmihályi som menar att människan är betjänt av att skaffa sig ett livsprojekt, att sätta upp ett långsiktigt mål som är fullt uppnåbart genom enklare delmål. Den som gör det kommer, enligt honom, att känna att ens handlingar och känslor är i harmoni med varandra.

Ett sådant mål skulle kunna vara att verka för ett samhälle där ens barn inte utsätts för sexuell diskriminering, där vapen inte exporteras, där djur inte plågas eller där användandet av naturresurserna görs på ett hållbart sätt. När man väl har börjat kommer det att vara svårt att sluta. Man hittar nya vänner och upptäcker mening. Böcker som Leva etiskt hjälper oss att fortsätta med detta livet ut.

Jag ser gärna fler självhjälpsböcker av det slaget.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Att ta ställning ger mening”

  1. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Låter som en bok som man ska införskaffa.