Välfärd och klimat går hem

De Rödgröna är nu uppe på en betryggande ledning mot borgarna. Över 8 procent är försprånget enligt DN idag (AB). Man ska inte göra en alltför stor sak av opinionsundersökningar, men denna tror jag är särskilt intressant. Mätningen har gjorts mellan 12-28 april, en tid då de Rödgröna har presenterat många satsningar.

Utspelen har handlar om välfärd och åtgärder för att rädda klimatet. Det är uppenbart att det är sådan politik som går hem hos svenska folket. Vissa försöker göra en stor sak av att folk inte gillar skattehöjningar. Men jag tror det är överdrivet. Vet man att man får en bättre skola, sjukvård och omsorg samt att vi värnar miljön är svenskarna beredda att betala. De Rödgrönas skattehöjningar slår ju dessutom nästan enbart mot höginkomsttagare, de som vunnit på borgarnas politik (se sid 15, den rikaste fjärdedelen har fått hälften av skattesänkningarna).

Aftonbladet menade häromdagen att det finns ett lågt stöd för höjd CO2-skatt. Dagens mätning ställer det på skam. Dessutom kom Naturvårdsverket fram till, i en mycket mer genomarbetad undersökning, att svenskarna visst är beredda att låta miljösatsningar kosta en del. Hela 63 procent tycker att det är bra att höja skatten på t ex bensin och olja, en kraftig ökning dessutom jämfört med tidigare år.

De Rödgröna borde fortsätta med välfärds- och klimatlinjen. Det är vad framtiden kräver av oss, men det är också vad folket vill ha.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Välfärd och klimat går hem”

  1. Profilbild för bloggare på icedaniel.se

    Tror inte på skattelättnader som lockbete. Många arbetare i den oggentliga sektor anser inte att en tusenlapp i plånboken det avgörande. I offentligsektor blir personal oftare sjuk pga av jobbet. Anställningarna är ofta dåliga med vikariat,dessutom ärmånga tjänster deltid. För en arbetare är en röst på alliansen bortkastad.