Skillnad V och MP

Jag får då och då frågan om vad det är för skillnad mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Frågan är befogad. Vi har mycket gemensamt. Vi vill båda skärpa Sveriges klimatmål, vi vill inte lämpa över klimatansvaret på utvecklingsländerna (som regeringen vill, och där S inte är tydliga), vi vill höja biståndet, ha en i grunden annorlunda flyktingpolitik och så vidare. I flera rättvisefrågor tycker V och MP ungefär lika. Det är bra, inte minst när det handlar om att dra S åt rätt håll.

Men var står MP egentligen i klassiska höger-vänsterfrågor? Jag brukar själv ställa mig den frågan, och ibland är det det som jag avger som svar: Med MP får man mycket, men man kan inte vara helt säker på att man får den välfärdspolitik som man kanske hade önskat.

Idag har Maria Wetterstrand (MP) positionerat sig rätt långt till höger. Till Göteborgs-Posten säger hon så här:
”Jag företräder inte ett vänsterparti, utan ett grönt parti till höger om S och där ska vi fortsätta att befinna oss”.

Till höger om S… Det var olyckligt. Sverige behöver inte ytterligare ett parti till höger om sossarna. Men nu vet vi iallafall var MP står på höger-vänsterskalan.

Var befinner sig V? Frågar ni mig är svaret: vänster, vänster , vänster.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Skillnad V och MP”

 1. […] ser att bland andra Jens Holm har uppmärksammat vad Maria Wetterstrand skrev i gårdagens GP: ”Jag företräder inte ett […]

 2. Profilbild för Erik
  Erik

  Känns ju… tveksamt.

  Oavsett om Maria W är lite förvirrad eller detta är en medveten (om än isåfall något ful) valstrategi, inte tusan skulle jag påstå att MP står till höger om S. I vilka frågor då? frågar jag mig.

  Nåväl, alltid lurar det väl nån miljömedveten men socialismrädd att söka sig en smula åt vänster i september 🙂

 3. […] Brott dn svd e24b ex ab Läs oxo: anna ilsemarie annarkia int pamflett k&å lasse hampus jens zaramis t Etiketter:Bedrägeri, Brott, EU, Eurosamarbetet, Grekland, Internationella […]

 4. Profilbild för Anita
  Anita

  ”Till höger om s”, säger Wetterstrand. Aj, det var inte bra, inte alls bra. Välfärden är viktig, den är redan kraftigt urholkad av borgarna och sossarna är inte att lita på.
  Min röst hamnar hos V alltså!