Vi kan rösta ned Förbifarten

De Rödgröna har idag kommit överens om hur Förbifart Stockholm ska lösas (DN, Svt, SR, AB). Frågan om den två mil långa motorvägen till en kostnad av minst 28 miljarder kronor är kanske den svåraste som en framtida rödgrön regering har att lösa.  Nu har de Rödgröna landat på att frågan ska lösas i en folkomröstning, 2012.

Jag hade önskat att man nått ännu längre, att vi redan här och nu kunde säga till väljarna att det inte blir någon förbifart med en rödgrön regering. Att pengarna ska investeras i kollektivtrafiken istället. Men dagens uppgörelse är trots allt en seger för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Med två år kvar till en folkomröstning har vi alla möjligheter att mobilisera för ett nej till förbifarten och ett ja för utbyggd kollektivtrafik.

Den pessimistiske säger kanske att det blir omöjligt att vinna en sådan folkomröstning. Är det inte så att en majoritet säger ja till förbifarten? Så kan det vara, men så såg det också länge ut för trängselavgifterna. Men den folkomröstningen vann vi också.

Kunde vi då kan vi självklart nu också. Hur modernt är det att plöja ned 28 miljarder i betong och asfalt? Det ska nog bli ett ja till kollektivtrafiken 2012.

Den rödgröna uppgörelsen.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Vi kan rösta ned Förbifarten”

 1. Profilbild för BL
  BL

  Ja i omröstningen – de rödgröna tar första spadtagert på förbifarten ?
  Tänk efter – vad hände under förra mp+s – perioden ?
  Inte ett enda riktigt miljövänligt kollektivtrafikfordon tillkom på gatorna i Stockholms innerstad, bara bullande bussar. Däremot röstade mp och s ned ett förslag om spårväg på den överbelastade bullrande, energisösande stomlinje 4.
  200 diselbussar inköptes för trafik på innerstaden, bl.a. Sveavägen och Birger Jarlsgatan. Den bussatsningen kallade de rödgröna för ”den största kollektivtrafiksatsningen sedan T-banan” !!
  Nu har bygget av Cityspårvägen påbörjats – det första nya avgasfria och eldrivna kollektivtrafikmedlet på Stockholms innerstadsgator sedan 1950-talet. Men s är givetvis benhårda motståndare. En folkomröstning till ??

  Jag bävar för en förnyad allians betongpartiet – MP.
  Inte bra för Stockhomsmiljön !!
  Kanske dags för ett nytt Stockholmsparti ?

 2. […] Det finns alla chanser att vinna valet i höst och sedan den minst lika viktiga folkomröstningen två år senare. […]