Framtiden finns i luften

Kväll ska jag och de Rödgröna prata på vindkraftspub (Nordic Sea Hotel, Stockholm kl 18.00), arrangerat av andelsägare i kooperativ vindkraft. Vid sidan av vegetarisk mat och solenergi är det väl få saker som känns så rätt i tiden som vindkraft. De senaste åren har utbyggnaden av vindkraftsenergi ökat kraftigt i Sverige.

Nu försörjer vinden oss med drygt 2 terrawatttimmar el varje år. Det är visserligen lite om man ser till den totala elförbrukningen och om man jämför med andra länder. Tyskland, som egentligen har sämre förutsättningar än vi har en produktion på 25 TWh, Spanien 20, Italien 5, Frankrike 4,5, Storbritannien 4, Portugal 3,5 och Danmark 3,5 TWh (se statistik från Ewea, som pdf. Egentligen är siffrorna högre, Eweas statistik släpar efter något). Sverige ligger med andra ord långt efter.

Men potentialen är stor. Vi har stora ytor, bra vindförhållanden och feta Vattenfallmiljarder som väntar på att bli investerade på rätt sätt (av en Rödgrön regering). Vi vi har dessutom något mer: En massrörelse av engagerade medborgare som inte vill annat än lägga pengar på ny grön vindenergi. På bara några år anslöt sig 20 000 svenskar till något av landets 70 vindkraftskooperativ. Folk bidrar med en summa pengar och blir på så sätt delägare i ett vindkraftsverk. De kan sedan köpa elen till ett lågt pris. Smart och bra för miljön för den som har några tusenlappar över.

Men det är här skon klämmer. I juni 2008 beslutade nämligen Skatteverket att de som är andelsägare i en vindkooperativ ska betala skatt (s k uttagsskatt) för mellanskillnaden på den el man köpt (ca 16 öre KWh) och vad den skulle ha kostat på den öppna marknaden (ca 40 öre KWh).

Vi i vänsterpartiet är motståndare till detta. Vi tycker att det är bra att folk gör en investering i förnyelsebar energi och ska inte straffas för det. Nu är vi också överens inom de Rödgröna att lösa denna fråga. Så förhoppningsvis kan frågan lösas snabbt efter valet och vindelen kan fortsätta att växa.

Lillgrund, Rapport om uttagsskattenDN


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Framtiden finns i luften”

  1. […] Mer om vind. […]

  2. […] Borg klimathotet eller vikten av en miljö i balans. Han kunde inte ens presentera en lösning för den andelsägda vindkraften, något som hans regeringspartner Centerpartiet hade […]

  3. […] är ett otyg och vi Rödgröna kommer att lösa detta vid en valseger i höst. Den folkrörelse av 15 000 andelsägare till något av de 70 […]