Bonusstopp – tacka det gemensamma ägandet för det

Det är inte ofta man lyfter på hatten för Mats Odell. Det här blir nog den första och sista: Bra gjort att regeringen lyckades stoppa bonusarna i Telia Sonera. På det delvis statligt ägda bolagets stämma idag fick regeringen majoritet för sitt krav att stoppa bonusarna för bolagets högsta chefer.

En symbolfråga utan större betydelse? Ja, så kan man tycka. Och visst är den borgerliga regeringens ”kamp mot bonusar” att sila mygg och svälja kameler. I alla andra avseenden driver de på för avregleringar, privatiseringar och annat som spär på spekulationskapitalismen. Det är ju där de verkliga problemen finns.

Men visst, dagens beslut visar vad svenska staten – med 37 procent av ägandet – kan åstadkomma. Med gemensamt ägande kan man ställa krav och styra näringslivet åt rätt håll. Det är bra att äga gemensamt. Mer sånt tack!

P S Men vad sysslade AP-fonderna med? De motarbetade bonusstoppet. Oacceptabelt. De förvaltar våra pengar…

DN, SvT


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bonusstopp – tacka det gemensamma ägandet för det”

  1. Profilbild för floodis
    floodis

    Spelar det verkligen någon roll om bonusarna stoppas? Leder bara till att de fasta lönerna ökas kraftigt istället. Så det blir typ +/- 0 i vilket fall som helst. Sen har pengarna bara utbetalats en annan väg.

  2. Profilbild för fredrik

    Floodis: problemet med bonusar är att de främjar fusk och mygel eftersom att kortsiktighet då belönas. Om de får höjda löner kan de i lugn och ro våldföra sig på vår jord. typ

    Att lyfta hatten för Odell… Njet. Hans snack är bara populistik dynga, och jag tror att han dör litegran varje gång han tvingas säga något negativt om bonusar. Det är dock stor komit att högern tvingades till dylika åsikter på grund av en finnanskris skapad av nyliberalism.