Platt fall för diktaturen

Volvo köps upp av kinesiska Geely. Geely är säkert kompetenta ägare. De vill säkert utveckla Volvo och sälja mer bilar. Kanske är de också uppriktiga när de säger att jobben ska finnas kvar i Göteborg.

Ändå är det svårt att komma ifrån att affären har en bitter eftersmak. Kina är världens största diktatur. Fria fackföreningar tillåts inte, inte heller finns det någon yttrandefrihet eller andra civila rättigheter. Vem har tagit upp den dimensionen under dessa förhandlingar? Alla tycker att det är viktigt att Kina demokratiseras, men uppenbarligen är det hela tiden någon annans roll att göra det jobbet. Stackars kinesiska arbetare när de går ut i vilda strejker. Omvärldens stöd är nästan alltid obefintligt.

Det är däremot inte fallet när det handlar om andra länder med demokratiska inskränkningar. Tänk er rubriken: ”Nordkorea köper Volvo”, ”Volvo går till Libyen” eller, hemska tanke, ”Volvo blir kubanskt”. Då hade kritiken duggat tätt. Skulle någon vara beredd att sätta emot en hundring på att Jan Björklund (FP) skulle kräva att affären skulle stoppas? Vår kronjuvel kan ju inte gå till en diktaturstat…

Men när det gäller Kina ställs inga krav. Sveriges Radio frågade Maud Olofsson (C) om hon hade framfört någon kritik till Kina. Svar: Nej. När svenska facket träffat Geelyägarna håller man tyst om förtrycket mot kinesiska arbetare. Ford är förstås också tysta.

Varför lägger sig alla platt för Kina, världens största diktatur? Nordkorea, Libyen, Kuba och andra länder kritiseras av ledarskribenter och borgerliga politiker så fort man hinner. De är små länder, easy targets. Men den snabbt växande ekonomiska jätten Kina håller man tyst om.

Svenska staten borde istället ha köpt Volvo. 13 miljarder kr är trots allt inte särskilt mycket för den svenska statskassan, som är full efter alla utförsäljningar. Obama förstatligar GM. Varför inte göra detsamma här?

DN, DN2, ABSR, SvT, SvT2, Sydsvenskan, E24


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Platt fall för diktaturen”

 1. Profilbild för gunilla jönsson
  gunilla jönsson

  Instämmer i allt du skrivit. Tydligen har Maud O och de borgerliga kommit över rädslan för kommunismen, och då vore det också logiskt att häxjakten och skrämselpropagandan mot Lars Ohly upphör.

 2. Profilbild för Dennis
  Dennis

  Håller med

 3. Profilbild för Murad

  Merely want to say your article is as tiinshong. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the effective work.