Vattenfall urholkas

Regeringen har efter tre och ett halvt års väntan lagt fram nya ägardirektiv för företaget Vattenfall. Statligt ägda företag är ett utmärkt instrument för att bekämpa klimatförändringarna. Företag som vi äger gemensamt kan vi ju styra inriktningen på på ett helt annat sätt än privata företag. Regeringen hade möjligheten att skriva in i direktivet att Vattenfall ska vara ledande i energiomställningen och att de fossila energikällorna ska fasas ut och att man ska lägga alla investeringar på det förnyelsebara.

Dessvärre gör man inte det. Istället vill regeringen endast att Vattenfall ska vara ”ett av de bolag” som skyndar på energiomställningen. Man ska inte vara det ledande. Vattenfall kan alltså fortsätta att säga att de inte behöver göra mer eftersom andra inte heller gör särskilt mycket. Det märks redan nu när Vattenfall har halverat sina investeringar i vind, men fortsätter med mångmiljardsatsningar på det fossila. Illa!

Läs vad exempelvis Kent Persson, riksdagsledamot (V) och Per Bolund, riksdagsledamot (MP) tycker om regeringens urvattning av Vattenfall.

AB, DN


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Vattenfall urholkas”

  1. […] vill göra med statliga Vattenfall. Konsekvensen blivit ett företag lämnat vind för våg. Det tog över tre år innan Olofsson kunde berätta vad hon ville använda Vattenfall till. Och när de nya […]