Det hade varit bättre om Kina inte skrivit på

Kina kommer nu att skriva under den urvattnade kompromissen från klimattoppmötet i Köpenhamn. Det som egentligen är en kompromiss om att man ingenting behöver göra. I texten finns det inga bindande krav på länderna att åta sig minskningar av växthusgaserna. Det enda konkreta, men även det oklart, är ett åtagande om att föra över pengar till de fattigaste länderna i form av klimatbistånd. Klart är redan att delar av dessa pengar kommer att tas från de rika ländernas biståndsbudgetar (vår moderatledda regering kommer exempelvis att göra så).

Ibland är det bättre att fiaskot får komma i en öppen dager. Så illa är läget just nu i klimatförhandlingarna. Det hade varit bättre att låta allt börja om från där man stod i Poznan och ta nya tag vid toppmötet i Mexiko i december. Hellre inget avtal än ett dåligt.

Nu finns en urvattnad avtalstext som bara kommer förvirra klimatförhandlingarna. Det är illavarslande.  Vi får sätta vårt hopp till den globala klimatrörelse som såg sig födas utanför toppmötet i Köpenhamn i fjol.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Det hade varit bättre om Kina inte skrivit på”

  1. […] tredjenamn på Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholm och en av våra främsta klimatpolitiker, kommenterar på sin blogg att det hade varit bättre om Kina inte anslutit sig till den urvattnade […]