Norden

Jag har alltid tyckt att ett tätare nordiskt samarbete har känts som ett realistiskt och bättre alternativ till EU. Det finns ett naturligt folkligt stöd för ett närmande mot Finland, Norge, Danmark och Island på ett annat sätt än det överhetseuropa som nu håller på att byggas upp. Vi har en delvis gemensam historia, språk som överensstämmer, vi arbetar, studerar, turistar och dejtar varandra över landsgränserna. Och erkänn… vi kan inte låta bli att glädjas åt norrmännen när de tar guld efter guld i OS och visst pirrar det lite extra när vi möter (och slår) Finland i ishockey.

Norden är organiskt, folkligt, på ett helt annat sätt än vad EU någonsin kommer att bli. Men på högre politisk nivå är relationen den motsatta. Allt investeras i EU. Norden är bortglömt. Tråkigt nog.

I EU inifrån jämförde jag hur mycket Sverige betalade till EU i form av medlemsavgift och hur mycket vi årligen lade till Nordiska rådet, den naturliga politiska arenan för det nordiska samarbetet. Skillnaden var rätt slående: ungefär 100 gånger (!) mer till EU än till Nordiska rådet. Medlemsavgiften till EU ligger på cirka 30 miljarder kronor, Nordiska ministerrådet 360 miljoner kronor.

Där någonstans skulle man iallafall kunna börja. Prioritera det nordiska mer. Det behövs mer handfasta former för samarbete. Därför blev jag glad när jag hörde om ett förslag om en gemensam nordisk TV-kanal. Tyskland och Frankrike har länge drivit kulturkanalen Arte med stor framgång. Något liknande borde kunna skapas på nordisk basis. Det behöver inte vara alltför dyrt eller komplicerat. Se till att texta ett urval av program från de nationella tablåerna, gör en del samproduktioner, kör nyheterna otextade och direkt samt satsa på en nordisk talkshow, á la Skavlan. Kör ut allt i en gemensam nordisk kanal.

Men man kan börja i en ännu enklare ände. Man borde se till att vi kan se varandras TV och höra varandras radio. Det är skandal att danskar och norrmän har det mesta av svensk TV i sitt basutbud medan vi svenskar inte har möjlighet att få se vare sig norsk, dansk eller finsk TV (med några få undantag).

Det finns så mycket annat som också skulle kunna göras, men börja i det enkla och konkreta är en bra start. Vi i de Rödgröna får se till att Norden blir en självklar dimension i den framtida politiken.

Jonas Sjöstedt, DN-debatt,


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Norden”

  1. Profilbild för Jens Holm
    Jens Holm

    Ja ett enat Norden låter mycket mer aptitligt än en EU-superstat.

  2. […] om temat: Jens Holm – […]