Sätt press på Colombia

Colombianätverket berättar idag att två av deras medlemmar nyligen blev deporterade från Colombia. Personerna ingick i ett utbytesprojekt med den colombianska studentorganisationen ACEU. Det var den colombianska säkerhetspolisen, DAS, som förde bort dem och senare skickade ut dem ur landet. De hade inte gjort något illegalt, men uppenbarligen är studentsolidaritet ett skäl nog för att förfölja och frihetsberöva enskilda.

I Colombia pågår en repression mot civilbefolkningen som inte är tillräckligt uppmärksammad av omvärlden. Landet är det farligaste i världen för fackliga aktivister och man har näst mest internflyktingar i världen, efter Sudan. Oppositionen förtrycks och tusentals aktivister har tvingats i exil (inte minst till Sverige). President Álvaro Uribe Vélez har ett stort ansvar för detta i och med sitt nära samarbete med de paramilitära organisationerna.

Det är hög tid att Sverige och andra sätter press på Colombia. Enskilda, svenska studenter såväl som colombianer ska inte behöva vara rädda för att bli förföljda av säkerhetspolisen. Så är det tyvärr idag. Oacceptabelt!

Se också Colombiauttalande från EU-parlamentet, Hearing med Piedad Córdoba.


Publicerat

i

av

Etiketter: