Datalagringsdirektivet kan förkastas

Tysklands författningsdomstol har idag förkastat den tyska versionen av EUs datalagringsdirektiv. Sverige har tack och lov ännu inte infört direktivet i vår lagstiftning. Med hänvisning till dagens tyska dom har vi goda möjligheter att se till att så aldrig heller kommer att göras.

Skulle datalagringsdirektivet införas i Sverige skulle vi ta ännu ett steg mot ett övervakningssamhälle, något jag är säker på att svenska folket inte vill ha. Men kan verkligen ett enskilt medlemsland vägra att införa ett EU-direktiv? Nej, egentligen inte, men när författningsdomstolen nu slår till mot hela grunden i direktivet – lagrandet av persondata – innebär det att datalagringsdirektivet har gjort sig omöjligt i Tyskland. Och faller det i Tyskland är chanserna goda för att det faller överallt.

Vår nya kommissionär Cecilia Malmström röstade på sin tid emot datalagringsdirektivet. Nu har hon chansen att ta striden i EU-kommissionen. Tänker hon ta den?

Jag hoppas att de Rödgröna inte missar den här chansen. Den rödgröna överenskommelsen (punkt 11, reservation 3) säger ju att direktivet inte får bli ett ”oproportionerligt ingrepp i den personliga integriteten”. Det har vi nu fått svart på vitt på att så är fallet. Därför borde de Rödgröna inte införa datalagringsdirektivet.

Vänsterpartiet säger idag klart och tydligt att datalagringsdirektivet inte ska införas. Helt rätt!

DN, SvDVänsterpartiet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Datalagringsdirektivet kan förkastas”

 1. Profilbild för Anders
  Anders

  Du får ju uppdatera twitterflödet innan du bloggar, partiet backade just från överenskommelsen: http://bit.ly/bKOQ0s 🙂

 2. Profilbild för Kalle larsson
  Kalle larsson

  Och det beslutet om vår linje ifrågan togs alltså före beslutet i Tyskland. Notera också det.

 3. Profilbild för jens
  jens

  Superbra!
  Har uppdaterat mitt inlägg.

 4. […] Läs även Jens Holm om datalagringsdirektivet. […]

 5. Profilbild för Erik
  Erik

  BRA!