Kommer Reinfeldt tillåta uranbrytning?

Radioprogrammet Klotet har i veckan rapporterat om att ett gruvbolaget Continental precious minerals planerar att ansöka om att starta uranbrytning i Oviken, Jämtland. Som bekant kan uranbrytning vara helt förödande för miljön och folkhälsan. Vid brytningen frigörs radon och radioaktiva ämnen samt att det bildas stora mängder restprodukter med farligt innehåll.

Continentals kommande ansökan kan säkert följas av fler. För närvarande prospekterar ett 15-tal företag efter uran på 130 olika platser i Sverige. Självklart plöjer de inte ner miljontals kronor i något de inte tror de kan få avkastning på. I ljuset av detta är tydliga politiska signaler av största vikt. Vänsterpartiet är glasklara på punkten: vi vill varken har prospektering eller brytning av uran. Det ska inte vara tillåtet. Punkt.

Det hade man kunnat hoppas också var den borgerliga regeringens linje. Men i fjol var Fredrik Reinfeldt ute i SVTs Västerbottensnytt och öppnade upp för uranbrytning. Han sa: ”Jag har inte uteslutit det, jag tycker det är logiskt att förlänga kärnkraftsparantesen och inte utesluta det.”

Snart kommer alltså den första ansökningen. En av Continentals konkurrenter Aura energy väntas också snart komma in med en ansökan. De räknar med att deras gruva, som ska vara ett dagbrott, blir hela 500 meter bred, 1000 meter lång och hela 200 meter djup. Detta ett stenkast från Storsjön och i princip orörd miljö.

Så snart ansökningarna skickats iväg hamnar de på regeringens bord. Då måste Reinfeldt verkligen bekänna färg. Ja eller nej till livsfarlig uranbrytning?

Det är högtid att partierna klargör var de står i uranfrågan.

Se mina tidigare inlägg (och här), Jonas Sjöstedt och Nej till uranbrytning.

3 reaktioner på ”Kommer Reinfeldt tillåta uranbrytning?

  1. Pingback: Tänker regeringen lägga sig platt för Shell? « Jens Holm

  2. Pingback: SD:s väljare går över till moderaterna « Nemokrati

  3. Pingback: Senaste inlägg från våra Vänstergrannar » Stockholmsvänstern – Vänsterpartiet i Stockholms stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s